Начало Раздели Студенти Студентите от НСА: "Кажете само не ви ли е срам?!"

Студентите от НСА: "Кажете само не ви ли е срам?!"

ПечатЕ-поща
nsa baza restituti 2012 protest 6Днес, 18 април 2012, се проведе дългоочакваният протест в София в защита на базата на НСА в Несебър. От около месец студенти на спортната академия бранят базата от реститутските посегателства за строежи, като дори се стигна до побой на двама студенти. Днес на протест излязоха над 600 спортисти - преподаватели, настоящи и бивши студенти, както и техни колеги от други университети, решили да изразят своята солидарност. Ние също бяхме на протеста, тъй като подкрепяме каузата на всички студенти, борещи се за интересите си, които ние разбираме като обществени интереси.

Протестът започна пред езерото Ариана, като спонтанно се реши да се блокира Орлов мост. Полицията се опита да възстанови движението, като се стигна до леки сблъсъци и арестуването на няколко колеги. Шествието продължи по жълтите павета и достигна до Министерски съвет, където студентите бяха посрещнати от полицейска блокада. Целият протест беше неразрешен, но готовността на колегите да се отстояват предотврати сериозни сблъсъци с полицията. Скандираха се лозунги като "Базата е наша!", "НСА", "Всеки ден ще е така до победата!", "Мафия", а когато шествието достигна до Министерски съвет започнаха да се скандират "Кажете само не ви ли е срам", "Мишки", "Бойко, излез". Министър-председателят не събра смелост да се покаже пред разгневените студенти, вместо него излезнаха вътрешния министър Цветан Цветанов, спортният министър Свилен Нейков и министъра на регионалното развитие Диляна Павлова. Както се очакваше, от тяхна страна не беше казано нищо ново и нищо смислено. Цветанов обясни как казусът с базата не зависел от управляващите (!?!), а по-късно пред медии Павлова заяви, че проблемът с базата се дължи на факта, че НСА нямат собственост върху имота (въпреки че имотът е публична държавна собственост).

Все пак нещо беше извоювано - на управляващите се показа, че трябва да се съобразяват със студентите, защото ако не го направят, студентите ще предприемат мерки да си извоюват полагаемото. Бяха разпоредени проверки на започнатите от реститутите строежи. Протестът премина при висок боен дух въпреки лошото време. Спортистите, а и студентската общност като цяло, отново доказаха, че когато трябва могат да бъдат единни.

Базата на НСА, а и всяко друго останало кътче публично пространство, ще съществува докато има кой да го отстоява. Докато има такива студенти, каквито днес излязоха по улиците на София, има шанс общественият интерес да надделее.

Базата е на НСА и никой измислен документ не може да го оспори!

nsa baza restituti 2012 protest

nsa baza restituti 2012 protest 1

nsa baza restituti 2012 protest 2

nsa baza restituti 2012 protest 3

nsa baza restituti 2012 protest 4

nsa baza restituti 2012 protest 5