Начало Раздели Студенти Студентите ще бъдат поизлъгани от правителството

Студентите ще бъдат поизлъгани от правителството

ПечатЕ-поща
Симион Патеев

Правителството е измислило чуден начин да се стимулира раждаемостта в България. Студентските кредити, за които в момента се подготвя закон, били замислени не само за да разширят достъпа до образование, а за да стимулират студентите да правят бебета, пише вестник "Сега" на първа страница! Доста се чудих, чудих, чудих, за да повярвам че е истина.

Законопроектът предвижда студентите да теглят кредити само за да покриват таксите си за обучение, но не и за да покриват издръжката си. За издръжка ще могат да теглят пари само ако им се роди бебе :-) ! Гарант по кредитите се очаква да е на 100% държавата.          

Всеки трезвомислещ студент обаче знае, че таксите за обучение в страната са средно 300-400 лв. годишно. Огромната част от разходите, които правят студентите са за издръжката им докато следват. Тук включваме наем, обикновено в друг град, храна, транспорт, интернет, библиотеки, книги и учебници, забавления, непредвидени разходи и прочие.          

Да вземем за пример София. Ако студентът живее тук му трябват може би 400-500 лв. на месец, за да живее прилично и за да мисли само за образованието си, а не за това къде да си намери някаква работа. Следователно или мама и тате трябва да финансират детето или то трябва да се потруди, ако иска да се изучи.

На базата на казаното дотук можем да направим заключението, че в България самото образование като заплащане не е скъпо за студентите, защото държавата им покрива обикновено около 70% от обучението. Т.е. ако таксата на студента е 300 лв. годишно, останалите около 700 лв. се заплащат от държавата. Сумите са приблизителни и обикновено са по-високи в зависимост от дисциплината и направлението, в което учи студента.
На базата на тези данни бихме могли да заключим, че студентите нямат огромна нужда от студентски кредити, за да платят таксите си. Таксите обаче са високи единствено в частните университети. Според сайта на НСИ обаче в България има 7 частни университета, по-точно висши училища, а останалото са колежчета, центрове за професионална ориентация и други нароили се интересни структури. Следователно пазарът за студентски кредити, които да покриват таксите за обучение, не е толкова голям.
Пак според сайта на НСИ студентите в България са 265 хил. От тях по груби сметки около 20-30 хил. би трябвало да са в частни училища. Следователно над 200 хил. студенти учат в държавни училища, като голям процент от издръжката им за обучение се заплаща от държавата.

Бих могъл да заключа, че голяма част от тези студенти държавно обучение нямат голяма нужда от кредит за да покрият таксата си, защото тя не е толкова висока. Те имат нужда от свежи пари за да се издържат докато учат. Следователно кредитите по-скоро трябва да са потребителски, а не покриващи таксите за обучение. Правителството обаче смята обратното. Изглежда контактува с други студенти, които им дават ценни съвети, а не със студентите, с които контактувам аз.

КЪДЕ Е КОНСПИРАЦИЯТА           

По данни на Съвета на ректорите и премиера, за които съм писал в "Дневник", целият този шум около студентските кредити има за цел едно единствено нещо и то не е да повиши раждаемостта. Планът е държавата постепенно да се оттегли от финансирането на висшето образование и по-голямата тежест върху плащането на "държавното" образование да падне върху студентите. Сега съотношението е грубо казано 70/30 в полза на държавата. Т.е. ако вие плащате 300 лв. годишно, останалите ги плаща държавата. Плановете на правителството са това съотношение да се променя в обратна посока.

Очаква се в мандата на това правителство ректорите да получат дългоочакваната финансова автономия и сами да започнат да определят таксите си, а не да го прави правителството, както е до момента. Все пак досега то плаща по-голямата част от парите. Така дори горното съотношение 70/30 може и да се запази, но базата, върху която се изчислява, може да е променена.

Грубо казано – законът за студентските кредити тогава ще има голям смисъл, но засега е безсмислен. Ще има смисъл, защото таксите вече няма да са 300, а може би 2-3 пъти по-високи. Тогава студентите може би ще се замислят за кредит.
Дебатът за оттеглянето на държавата от финансирането на висшето образование обаче така и не се състоя, няма и да се състои. А подобни закони ще се прокарват под сурдинка за по-лесно през Министерския съвет. А да не говорим за участието на студентите в подобен дебат. На повечето не им пука, а държавата се възползва, от това, че са слаби. А това е сериозна стъпка. Ето защо аз твърдо се обявявам против подобна политика. И това се прави само защото има калпави ректори и милиони потъват в университетите.

Източник