Начало Раздели Студенти Съвещание "За бъдещето на Студентския град" - стенограма от 15 декември 2009

Съвещание "За бъдещето на Студентския град" - стенограма от 15 декември 2009

ПечатЕ-поща

Стенограмата е уникална с простотиите, които говорят някои властимащи и представителите на казионните студентски съвети. Има много лъжи и противоречия, някои от които още на следващия ден излизат наяве.
Очаквайте специален материал от ПРИЗИВ по повод стенографираното.

Дата: 19.12.2008
Съвещание "За бъдещето на Студентския град" (стенограма)


(стенограма)

СЪВЕЩАНИЕ

" ЗА БЪДЕЩЕТО НА СТУДЕНТСКИЯ ГРАД"

15 декември 2008 г.

Голяма конферентна зала на УНСС

16,00 ч.

Водещ съвещанието - проф. д-р Борислав Борисов,

ректор на УНСС и председател на Съвета на ректорите

на висшите училища в Република България


УЧАСТНИЦИ В СЪВЕЩАНИЕТО


Георги Първанов - президент на Република България
Тодор Модев - областен управител - София
Бойко Борисов - кмет на София
Весела Лечева - председател на ДАМС
Димитър Дилчев - кмет на община Студентска
Петър Неделчев - началник на 7 РПУ
Йорданка Фандъкова - зам.-кмет на Столична община
Петър Диков - главен архитект на София
Димитър Танев - главен секретар на МОН
доц. Лиляна Вълчева - председател на НБС ВОН - КНСБ
проф. Борислав Борисов - ректор на УНСС и председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България
проф. Ваньо Митев - ректор на Медицински университет - София
проф. Лъчезар Димитров - ректор на Национална спортна академия "Васил Левски"
проф. Иван Милев - ректор на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски"
проф.Нино Нинов - ректор на Лесотехнически университет
проф. Стоян Денчев - ректор на СВУБИТ и зам.-председател на УС на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България
доц. Борис Стефанов - ректор на Химикотехнологичен и металургичен университет
доц. Иван Проданов - ректор на ВДУ Колеж по телекомуникации и пощи - София
проф. Анатоли Кръстев - зам.-ректор на НМА "Проф. Панчо Владигеров"
проф. Иван Петков - зам.-ректор на СУ "Св. Климент Охридски"
доц. Боян Георгиев - зам.-ректор на Университет по архитектура, строителство и геодезия
Илия Гътовски - главен секретар на Националното представителство на студентските съвети (НПСС)
Иван Митев - зам.-председател на НПСС
ръководства на студентските съвети на университетите, намиращи се в Студентски град или ползващи общежития в Студентски град


Водещ - проф. Борислав Борисов

Уважаеми г-н Президент,

Уважаеми колеги,

Откривам днешната среща, за която сутринта се взе решение да бъде организирана по молба на кмета на община "Студентска", на началника на 7-мо РПУ и на представители на студентите. Благодаря за отзивчивостта на поканените гости: президента на Р България - г-н Георги Първанов, г-жа Весела Лечева - председател на ДАМС, г-н Тодор Модев - областен управител, г-н Димитър Дилчев - кмет на община "Студентска", главен комисар Петър Неделчев - началник на 7-мо РПУ (7-мо е Районно управление на община "Студентска"), Илия Гътовски - главен секретар на Националното представителство на студентските съвети, доц. Лиляна Вълчева - председател на Националния браншови синдикат на висшето образование.

За съжаление министър Вълчев е в Русе заедно с всичките си зам.-министри и няма как да участва днес, но тук е главният секретар на МОН. Разговарях с кмета на София - г-н Бойко Борисов, който има много важна среща, да не казвам с кого (пресата, ако намери за удобно, ще я отрази), и който ме помоли да предам две неща: първо, че ще направи всичко възможно да дойде и, ако не дойде, да уверя участниците на днешната среща, че всичко, което решат представителите на висшите училища на територията на Студентски град и представителите на студентските съвети, той ще го изпълни, стига да е в рамките на закона и второ, че изпраща две ключови фигури от Столична община - г-жа Фандъкова - зам.-кмет, и главния архитект на София - г-н Петър Диков.

Извинявам се, забравих да кажа, че има и представители на студентските съвети на всички университети, както и са представени ректорските ръководства на:

СУ - проф. Иван Петков, зам.-ректор;

ТУ - проф. Камен Веселинов (каза, че ще дойде, не знам дали е изпратил заместник);

ЛТУ - проф. Нино Нинов, ректор;

МГУ - проф. Иван Милев, ректор;

УАСГ - доц. Боян Георгиев, зам.-ректор;

ХТМУ - доц. Борис Стефанов, ректор;

НАТФИЗ - ректорът е в Брюксел и няма представител;

НМА - проф. Анатолий Кръстев, зам.-ректор;

НХА - доц. Светослав Кокалов, ректор (обеща да дойде, но не видях дали е тук);

НСА - проф. Лъчезар Димитров, ректор;

МУ - проф. Ваньо Митев, ректор;

Колеж по телекомуникации и пощи - доц. Иван Проданов, ректор;

проф. Стоян Денчев - зам.-председател на УС на Съвета на ректорите и ректор на СВУБИТ.

Извинявам се, ако без да искам съм пропуснал някого.

Поводът, предполагам, на всички е известен. Това е нелепото убийство на студент от Медицинския университет, но да не го окачествявам, и загрижеността на цялата академична общност - в лицето на студентските съвети и на академичните ръководства на университетите, за бъдещето на Студентски град.

Ние, в разговор с г-н президента, г-н кмета и други представители на заинтересованите институции, обменихме някои предложения във връзка с подобряването и бъдещето на Студентски град. Сега ще продължим този обмен на мнения и предложения, като аз лично имам една молба към всички участници. Дайте да не се връщаме назад и да правим анализи защо това се случи - не говоря за трагичния инцидент с нашия колега, а за състоянието на Студентски град, да не обсъждаме защо това така е станало, кой е виновен, кое правителство, защото няма да свършим цял ден. Да приемем тази, за съжаление неприятна гледка, която в момента се нарича Студентски град - във всяко едно отношение: и като градоустройствен план, и като бит, и като сигурност на живеещите тук, в Студентски град. Да не говоря за реституционните претенции към университетските територии в Студентски град. Тук аз поне знам от години ректори, които водят война в буквалния смисъл на думата с тези реституционни претенции. И следва погледът ни да бъде насочен напред - какво може да се направи в тази ситуация, за да се подобри всичко това, което се нарича Студентски град, и да не се допуска втори такъв инцидент. Между другото, обстановката беше такава в Студентски град, че рано или късно нещо такова щеше да се случи, за съжаление.

Втората ми молба е вашите предложения да бъдат реалистични, да не са само емоционални и в сферата на добрите пожелания, а след това да не могат да бъдат реализирани. С това приключвам своето въведение и давам думата на кмета на Студентски град - г-н Дилчев, след което моля всеки, който иска да вземе отношение, да вдига ръка.

Димитър Дилчев - кмет на община "Студентска"

Добър ден на всички.

Уважаеми г-н Президент,

Уважаеми ректори,

Уважаеми г-н Модев,

Уважаеми представители на студентските съвети,

Считам, че с тази среща ясно се заявява желанието на всички за промяна в Студентски град - промяна такава, че да даде възможност на всеки един студент да учи, да живее и да изкара, може би най-хубавите години от живота си по един приятен начин. Смятам, че толкова много държавни мъже на едно място е добър начин да се започне една дискусия, както каза проф. Борисов, по реални мерки - такива, каквито могат да се случат в Студентски град предвид на това, което той е в момента, да се предложат неща, които всяка една институция може да свърши в кратки и не толкова кратки срокове, за да могат студентите да излизат спокойно сред своите връстници. Считам, че именно от вас, от ректорите и от студентските съвети могат да дойдат най-точните, най-ясните и най-добрите предложения за това, как трябва да изглежда Студентски град в бъдеще. Що се отнася до мен, а и всички други на тази маса, предполагам, че ние можем единствено да изпълняваме вашите желания.

Благодаря ви!


проф. Лъчезар Димитров - ректор на НСА

Уважаеми господа, студенти, ректори,

Аз 10 години участвам тук, в битките в Студентския град. Налице са чрезвичайни обстоятелства, особено с този трагичен случай. Тъй като говорим за бъдещето, бих си позволил да кажа, че са необходими и чрезвичайни мерки.

На първо място това е свързано със собствеността на висшите учебни заведения, и то не само в Студентски град, тъй като и в няколко ВУЗ-а (като пример и в Несебър ще се случи някоя случка, която отново ще бъде свързана с трагични обстоятелства). Доколкото разбирам и министър-председателят, и нашият министър са внесли предложения за спешно решаване на реституционните претенции около собствеността на ВУЗ-овете. Такава воля заявиха в последните месеци, пък може би и последната година, всички, които се намират на високи държавни постове от г-н президента до г-жа Лечева. Г-н Диков - навсякъде го цитирам, на срещата с реститути тук, в този университет, когато каза, че който е имал лошия късмет да попадне в дворовете на ВУЗ-овете, ще "пие една студена вода". Това го заявиха и онзи ден. Г-н Модев даде една много добра формула за околовръстния път и за обезщетяване на тези реституционни претенции. Нашият нов кмет, който досега следя много стриктно, също е човек, който пази държавността и досега не съм го засякъл в някакви други комбинации, и той има волята това да се реши. Значи относно собствеността няма друго решение. Ако разни правници, доколкото разбирам - в парламента и други такива люде, зад които вероятно стоят лични или корпоративни интереси, не желаят да влезе този законопроект, следва ние тогава също да ги притискаме по подходящ начин, тъй като явно нещата в държавата стават и по този път.

Второ, за Студентския град. Естествено, ако се решат реституционните претенции, ще спре това диво строителство и дострояване на сгради.

Трето, търговската дейност. Да се ограничи продажбата на алкохол. Да има много строг режим на продажбата въобще и на каквато и ще да е такава търговска дейност, включително отнемане на лицензи, ограничаване и промени на предмета на дейност и т.н., както при извънредни обстоятелства.

Режимът в студентски общежития, по същия начин.

Относно полицейското управление, което полага огромни усилия, и ние работим изключително добре с него, но там, като специална зона в държавата, е необходимо да има и специални подкрепления и, естествено - финанси и коли, кадри и т.н., тъй като тези хора са изключително притиснати. Това стана ясно и след този трагичен случай.

Завършвам с това. Налице са чрезвичайни обстоятелства. Всеки момент може да стане още нещо много лошо и в тази връзка са необходими извънредни мерки.

Благодаря ви за вниманието.

Водещ - проф. Борислав Борисов

Благодаря. Заповядайте, колега.


проф. Иван Милев - ректор на МГУ

Аз смятам, че нещата са наболели до краен предел и трябва да се намерят радикални решения. И виждам три подхода за решаването на проблема. Не дискутирам проблема, отивам към решението.

Първото нещо, което трябва да се знае е, че тук всички реституционни претенции, които са предявени, са неоснователни за това, защото на два пъти са обезвъзмездявани собствениците тука - първо с царски указ преди години, когато за студентски кампус са предоставени тези казарми за жилищата, които са тука и корпусите на университетите за казарми и втори път, когато тук се създава АПК "Средец" по времето на тоталитарния режим, също са обезвъзмездени втори път. И сега, видите ли, в условията на демокрацията, същите тези хора искат да се обезвъзмездят трети път. Значи, според мен, ако има достатъчно политическа воля и воля от страна на изпълнителната власт, тези неща могат да се решат от раз по отношение на реституционните претенции.

Второ. Вторият подход е да се реализират всички решения, които са взети по време на предишните общински власти за актуване на, примерно, земи и имоти - публична държавна собственост, за общински имоти. И на тази база са били разпродавани. Това е задължително да се направи. Ако не се направи, ние нищо не правим.

И на трето място. Всичко онова, което е останало като публична държавна собственост, да се отстоява до краен предел. Просто да се спре по-нататък дискусията по отношение на това тази собственост каква е. Всичко е ясно. Значи какво излиза? Пак повтарям, една политическа воля, една воля от страна на изпълнителната власт. Нещата се решават от раз - стига да го направят това. А ние ще се борим с всички сили това да стане и няма да се оставим да не стане. Зад нас е студентската младеж. Смятам, че те стоят плътно зад нас, защото ние защитаваме техните интереси. Тук никой не се бори за личен интерес. И това, което преди малко беше казано по отношение на тези злоупотреби и убийства, които стават и т.н. - Ами хайде да ги ограничим тези "фирмаджии"! Какво правят те тук? Ами те са се разпасали навсякъде. Колко кафенета има тук? Колко? Аз ще попитам например там, където стана убийството, на тази дискотека "Амнезия", кой е собственост? Можете ли да ми кажете? И дали е законна? Поставям един въпрос, да видим дали ще ми отговори някой.

Благодаря за вниманието.


Водещ - проф. Борислав Борисов

Проф. Нинов, ректор на Лесотехническия университет.


проф. Нино Нинов - ректор на ЛТУ

Благодаря. Вие ме представихте.

Уважаеми г-н Президент,

Уважаеми проф. Борисов,

Колежки и колеги,

Дами и господа,

Позволявам си също да кажа няколко думи затова, защото въпросът, който се дискутира, независимо че за съжаление, както каза проф. Борисов, имаме повод за това, но въпросът е твърде сериозен. Смея да кажа, че всъщност Студентски град вече не е студентски - нито като градоустройство, нито като присъствие, нито като дейност. Навсякъде в света, където има студентски град, кварталът - в която и да е столица или малък град, дава името на определен квартал - "Студентски град". Просто нещата за всички нас са ясни, за всички, които са гостували в такива градове. Нашият Студентски град вече прилича на всичко друго, но не и на студентски град. И лично аз не знам как отново той би могъл да стане такъв, за да може, както беше в миналото, когато идват правителствени делегации, да го посещават най-официално, за да видят какво представлява един студентски град. Тук отсъстват библиотеките, тук отсъстват кинотеатрите. Достатъчно театри можеха да гостуват тук в определени дни от месеца, стига да го имаше това. Тук може и да има при определен ред дискотеки, но дотук!

Болно ми е, може би и заради това, че по някаква случайност аз съм първият, живущ като семеен в Студентски град - 11.12.1970 г. Като студенти сме създавали всички тези зелени площи (а и не само като студенти, а и след това - лично аз като асистент, като преподавател), които безогледно се изсичат. Вярно е, че вече няма законови норми, които да ги защитават, както беше по-рано, но това също е нещо, за което действително по-късно може да се съжалява.

Казва се, че се подготвя закон, който да защити публичната държавна собственост на висшите училища. Ние не знаем какво е записано в този закон. Но за мен, ако няма текст, който категорично да казва, че се забранява всякакво строителство, което не е започнало (явно, че това, което е направено, е направено), ако няма такъв категоричен текст, аз мисля, че винаги ще се минава покрай закона. Затова желая да цитирам нещо, което не знам дали всички колеги знаят. В едно решение на Конституционния съд - № 4/11.03.1998 г. (а всички, да не употребявам тежка дума, но всички неблагополучия в Студентски град са след това) е записано: "Реституцията не посяга на публичната държавна собственост, защитена от Конституцията, защото публичната собственост обслужва определени конституционно установени обществени интереси." Имам цялото решение. То е на много страници. Тук се отменят членове, които са противоконституционни - точно тези закони за овъзмездяване, за отчуждаване и т.н., но така или иначе не ми е ясно как при този запис досега се извърши това нещо в Студентски град. Отделно в ЗВО пише за неприкосновеността на територията на висшето училище - недвижимите имоти, предоставени от държавата на висшите училища са държавна собственост. В Закона за държавната собственост е записано: "Имотите и вещите, публична държавна собственост, не могат да бъдат обект на разпореждане и да се придобиват по давност." Не знам какви по-силни слова могат да бъдат изписани и в този смисъл си позволявам пред президента на Републиката да кажа, че, ако има законови нарушения и безобразия, вършени в това отношение, независимо от кого, не може да не се върнем назад и да не се потърси отговорност за това.

Проф. Борисов е прав. Ние трябва да гледаме напред, но аз, лично, не мога да си представя как Студентски град ще стане един кампус, който да бъде действително студентски град и който да съответства и да отговаря единствено на интересите на студентите - да могат да почиват спокойно, да учат спокойно, да се готвят спокойно и да отговорят на очакванията на обществото.

Благодаря!


Водещ - проф. Борислав Борисов

Добре дошъл и на кмета на София, г-н Бойко Борисов.

Г-н Диков, Вие ли искахте думата?


арх. Петър Диков

Аз напълно подкрепям призива на водещия да гледаме напред и основно да се съсредоточим върху това, което трябва да свършим, за да решим тежките проблеми, но все пак не мога да не се върна и малко назад с един кратък анализ, защото тук ректорите, които се изказаха, са прави, че всъщност това, което се случи със собствеността на териториите в Студентски град, във висока степен необратимо загуби статута на тази територия като студентски град. И това трябва да си го признаем.

Сега кой е виновен и кой не е?

Факт е, че с промяната в Закона за земеделската земя, която въведе т.нар. реални граници, се отпуши съсипването на редица територии в Републиката ни, които няма как да се възстановят. Студентски град можеше да бъде опазен преди 12-13 години, ако - както имаше тогава предложения (между другото и аз бях от хората, които настояваха за това) да се обяви със специален статут и да остане като студентски град.

Сега какво според мен трябва да се направи, за да може едновременно да се опитаме да решим голяма част от натрупаните проблеми и да дадем един път, който да може да дисциплинира развитието в бъдеще.

На първо място, това е, говоря от моята камбанария, това е да се разработи цялостен план. Тук не мога да не кажа пред цялата аудитория, че ние всъщност от година насам работим върху този план и работим горе-долу в посоката, в която всички се изказаха. Работим за цялостна защита на територията на висшите училища в Студентски град и максимална защита на зелените площи и това, което е останало в частта на общежитията. Тук държавата, която според мен допусна да се възстановят земеделски земи на мястото на игрищата на Спортна академия, на мястото на терените на МЕИ (ще го кажа така, както аз го помня от едно време), или на Икономическия университет, трябва същата тази държава вероятно да се бръкне в джоба и да плати на тези собственици, защото не виждам друг начин в рамките на Конституцията да се реши въпросът. Ако бъркам, може някой по-нататък да ме поправи. Но, ако забелязвате и ако слушате това, което ни се обяснява за закона, този закон е за спиране на реституцията. Какво ще спираме? Аз не вярвам нещо да е останало още да се възстановява. И това, трябва да подчертая, че става въпреки оспорването на общинската администрация. Съдът възстановява, хората си взимат нотариален акт. И те не си взимат земята, за да садят рози, а за да строят сгради. Цялостният план е във финала и аз мисля, че сме направили един добър план. Ще го обявим съвсем наскоро. Той ще стане основата, за да може всички тук присъстващи и всички, които живеят в Студентски град, да си кажат мнението за бъдещето на града и това, което кажат, аз го декларирах, когато се срещахме с университетската общност и с ректорите на университетите, че ще защитим с този план изцяло публичния интерес. Който има частен интерес, който противоречи на публичния, той няма да пие студена вода, както се изрази уважаваният от мен ректор, а ще си получи съответното обезщетение по закон, но няма да допуснем нарушаване на публичния интерес.

Второто нещо, което трябва обаче да се направи според мен, е да се направи преглед на всички материални взаимоотношения в Студентски град. Защото тук и ректорите, и г-жа Лечева, включително и Общината - не може да не си признаем, че голяма част от заведенията са в собственост на висшите учебни заведения, на Зимния дворец - три дискотеки има в Зимния дворец; в общински собствености - най-малко. Но така или иначе, ние с нашето действие или бездействие сме съдействали за това развитие на нещата. И наместо в Студентски град да се стимулира изграждането на библиотеки, на кина, на театри, на спортни обекти, ние се оказва - понеже там е бизнес интересът - и всеки в днешно време търси приходи, че по-лесно даваме под наем помещения за дискотеки, отколкото за спортни зали. Ние трябва първо да преоценим политиката си и там, където смятаме, че трябва да се прекъсне тази политика, да я върнем обратно и да се опитаме да дадем тази собственост не толкова по бизнес предназначение, а полезно за развитието на студентски град.

Трето. Тук според мен е много важно да разберем самите студенти какво искат. Защото в края на краищата по тези заведения ходят основно студенти. Те трябва да сложат на кантара тяхното желание да учат и тяхното желание да се веселят. И ако желанието за веселба има предимство, те трябва да си го признаят. Ако са дошли тук и както всички говорят в пресата - родителите им ги пращат на едно сигурно място, да кажем - веселбата ще бъде някъде навън и ще бъде ограничена в Студентски град. Нека те го поискат, за да знаем, че работим и в тяхната посока.

Четвърто. Това е охраната. За съжаление ние използваме нещастния случай, но се случва се така, че обръщаме внимание на редица проблеми, когато стане нещо необратимо. Случаят с "Алабин" 39 например го знаете всички. Тогава срутването на сградата ни накара да направим ревизия на всички опасни сгради, да предприемем мерки, да проследим в момента нещата. И го правим не кампанийно, а вече в една доста подредена система, но охраната е много важна.

Сега, според мене, не бива и да се правят такива крайни заключения. Аз от моето студентско време си спомням, че примерно в Студентски град беше извършено най-масовото убийство. Мисля, че беше на 10 или 11 човека. Тогава казаха, че "Кръстникът" е поводът, след това го спряха, орязаха го... Но искам да кажа, че такъв инцидент се случва и извън тия неща, които трябва да направим.

Но за охраната. Не може да се допуска на заведение, за което се знае, че създава проблеми на излизащите от него, да се остави отговорността за охраната на това заведение - само на охраната в самото заведение. Защото всички събития, които се случват около дискотеките, се случват в близкия периметър на дискотеките. Вероятно ще трябва да се разработи и необходимият механизъм тези, които охраняват вътре дискотеката, да носят отговорност и за територията, която е до дискотеката. Защото трябва да си признаем, че полицията не може да бъде навсякъде и да ходи да контролира поведението на хората, които излизат от дискотеката на фирмата "Х".

Отделно от това - полицията, на мен лично ми направи неприятно впечатление изявлението, не си спомням на кого от полицията, че Общината не давала терен: колко било да даде декар и половина за полицейско управление, а било под наем. На кого е под наем? На Консерваторията. Чия е Консерваторията? Консерваторията е държавна. Значи има места. Наместо дискотека да се направи в някое от помещенията и някоя от сградите на висшите учебни заведения, може би е хубаво на полицията в Студентски град държавата да предостави постоянно място, а не тя да бъде под наем. Това също е решимо от хората, които сме тук.

По отношение на присъствието в Студентски град. Тук отново мисля, че трябва да си поставим въпроса, който е болен, и който кметът е поставял, поставял съм го и аз - с адресната регистрация. Нека някой се опита да провери как се извършва адресната регистрация и кой може да каже колко души живеят в Студентски град и как живеят, защо живеят там, постоянно пребиваващи ли са, имат ли някакъв статут? Защото в основата на голяма част от нашата престъпност, аз твърдя, е проблемът с адресната регистрация. Временно местоживеене, постоянно местоживеене... Масово хората живеят на места, където не са регистрирани, и се създават предпоставки и полицията да не може да си върши работата. А даже и това, което коментирахме, че обвиняват Общината, че не реагираме за съдебните дела. Оказва се, че когато няма ясна регистрация и местоживеене, ние не можем да намерим собствениците на определени имоти, когато се водят дела с тях. Не защото не искаме, а защото наистина не можем. Адресите, които посочват, са адреси отпреди 10 години и никой не може да каже къде са се преместили да живеят.

И на последно място - обслужването, обслужването на Студентски град. Тук мисля, че пак заедно със студентите, общината и държавата можем да седнем и да направим една програма - какво му трябва на Студентски град, за да може да се стимулира основната му функция, т.е. функцията обучение. Към обучението прикачвам и спорта. Защото, когато ние сме наясно, че наместо дискотеки и кафенета е по-хубаво да правим библиотеки и спортни площадки, тогава ще работим в тая посока. Ще кажем: "Ето тези терени, Студентски общежития наместо да ги продават или да ги дават под наем за кафенета, ще ги принудим да ги дадат за спортни площадки или да ги дадат за книжарница, или да ги дадат за библиотека", т.е. за нещо, което не е толкова бизнес ориентирано, но е пряко свързано с основната функция на Студентски град. Ние по отношение на обслужването водим систематична политика, според мен, за обслужване и от друг характер - говори се сега за транспорта, градския - дали да бъде непрекъснат, дали да бъде денонощен и т.н. За мен Студентски град от времето, когато аз съм бил студент, е най-зле обслужваната с масов градски транспорт територия. И рейс 94 от мое време беше и най-претъпканият, и най-рядко минаващият рейс в София. Ние сега работим по проект, по който да можем да вкараме трамвай в Студентски град и да можем да свържем Студентски град с метростанцията на Онкологията, която да може да даде и пряка връзка с метрото. Направим ли това, мисля че няма нужда да говорим дали трябва да има денонощен автобус или не трябва да има. Тези, които желаят да се движат, когато всички останали граждани се движат, ще се движат удобно. Тези, които искат да стоят до 4 ч. сутринта - ще си вземат такси.

Благодаря ви, това беше.

Водещ - проф. Борислав Борисов

Благодаря и аз.

Заповядайте, колега.


Светослав Станков - Студентски съвет, СУ

Добър ден.

Светослав Станков, СУ "Св. Климент Охридски".

В част от изказването си може би ще подкрепя г-н Диков, в друга част може би да добавя някои, както казахте, целесъобразни неща, които трябва да се случват в Студентски град, с цел не драстична, но поне видима промяна на ситуацията, в която сме в момента.

За всички е ясно, че фокусът в момента е върху цялостната агресия на обществото, състоянието, в което се намира. Този фокус може да бъде изместен само по един-единствен начин и в няколко изказвания това вече се усети, а именно - чрез спорт.

Ясно е, че реституционните проблеми рано или късно трябва да бъдат решени. Не е ли именно спортът онзи генератор, който ще накара студентите освен забавления в заведенията да намират и забавления в спорта. Много е добър примерът с новите спортни площадки на "Мир и дружба", където Националната агенция за младежта и спорта помогна много, както и МОН. Много е хубав примерът, който дадоха УНСС със спортните площадки на "Бонсист", с териториите на НСА, които са безвъзмездни за спорт, но е видимо, че това не стига. Студентският град се разраства от година на година. Той може да не е студентски, но основно тук живеят студенти - говоря за тази част, където сме в момента.

И друго нещо, към хората от общината, а именно има един такъв общодържавен проблем, че България е тъмна. Но мисля, че на локално ниво, на ниво Студентски град, може да се направи нещо. Има такъв пример. В Техническия университет тази година открихме нови, алтернативни източници на светлина. Защо не ги използваме? Защо? Направихме само една алея. С този проект можем да осветим целия Студентски град.

Отделно, обръщам се към началника на 7-мо РПУ - г-н Неделчев. Мисля си, че с помощта на представителя на студентските съвети и във Ваше лице, можем да направим така, че поне във възловите точки, там, където са най-големите масови събирания на хора, студенти - да поставим едно видео наблюдение. Доста успешен е начинът, по който Столична община и КАТ - София, контролират в момента движението на автомобили в центъра. Всички гледаме тези филми с катастрофи, с инциденти и те са доста поучителни. Представете си, че излъчим на 200 плазмени екрана, поставени на най-видимите места в университетите, инциденти от Студентския град с надпис "Употребявайте алкохол умерено", или пък някакво друго подобно послание. Мисля си, че наистина може да се направи нещо. Разбира се, всичко опира до пари. Но пък и сега е моментът да искаме пари за подобно нещо. Защото с 20 камери определено ще спестим доста главоболия на някои хора.

И като завършек - ние не можем да променим Студентски град, не можем да затворим всички дискотеки, не можем да накараме хората да не излизат и да не си харчат парите нощно време. Но според Студентски град мен може да има един по-културен вид. Защото в момента нощно време си е сбирщина. Така мога да го нарека. На хора, които - в по-голямата си част, са дошли да рушат, а не толкова да се забавляват.

Благодаря ви.


Водещ - проф. Борислав Борисов

Благодаря и аз.


Проф. Борис Стефанов - ректор на ХТМУ

Може ли думата?


Проф. Борислав Борисов

Заповядайте, г-н ректор.


Проф. Борис Стефанов

Борис Стефанов, ректор на ХТМУ.

Уважаеми г-н Президент,

Уважаеми г-н Кмет,

Уважаеми г-н Областен управител,

Уважаеми дами и господа,

Аз направо ще направя конкретни предложения, които могат веднага да се реализират, защото дотук направените предложения са за бъдещето.

Всички ние знаем, че има определени страни, държави, където е забранено дори тютюнопушенето. Да не говорим за хазарт, да не говорим за еротични заведения и нощни клубове... Не зная обаче да има казино или нощен клуб, г-н Диков, построен на територия, която е собственост на университет. Няма такова нещо. Доколкото знам, има 4 казина на територията на Студентски град, може да греша, има също така нощни клубове. Отворете който искате вестник. Вчера в "Дневник" четох, в първата част на вестника, остра критика за това, какво представлява Студентски град. И на предпоследната страница имаше една реклама, с която хората се призоваваха да отидат в еди кой си нощен клуб в Студентски град, където има еротика на живо.

Според мен първото нещо, което може да направи държавата, е да се забрани хазартът и второ, да се забранят, да се затворят нощните клубове и еротичните заведения на територията на Студентски град.

Другото ми предложение е да се ограничи работата на всички увеселителни заведения до 12 ч. през нощта, т.е. до 00 ч. Това мисля, че е в силите и възможностите да бъде направено, да не кажа още утре, но може да бъде направено в най-скоро време.

Това са трите конкретни предложения: хазартът, нощните клубове и работа до 00 ч. на всички увеселителни заведения.

По отношение на библиотеките и спортните площадки. Тук е г-жа Лечева. Предполагам, че всички вие гледахте Олимпиадата или част от нея. Видяхте, че всички съоръжения са собственост на университетите. А тук при нас даже има такива случаи, когато от университетите се взимат спортни съоръжения. Така например беше взет стадионът на ХТМУ, на който тренираха лекоатлети от всички технически университети и имаше национални състезатели и т.н. В света елитният спорт се прави в университетите, а не се отнемат спортни площадки и съоръжения от университетите, каквато тенденция има в нашата страна.

Благодаря за вниманието.


Водещ - проф. Борислав Борисов

Благодаря и аз.

Колеги, моля ви, има неизключени GSМ, шумът в уредбата е от тях. Проф. Стоян Денчев, заповядайте.


Проф. Стоян Денчев - ректор на СВУБИТ

Стоян Денчев, ректор на СВУБИТ.

Г-н Президент,

Г-н Кмет,

Г-н Областен управител,

Г-жо Лечева,

Г-жо Фандъкова,

Уважаеми дами и господа,

Аз съм съгласен с всичко, което беше казано до този момент. Мисля, че тези мерки биха могли да се реализират. Искам също да предложа нещо конкретно. Не зная към кого да се обърна. Аз нямам собственост тук на територията на Студентски град, ползвам собственост на Медицинска академия, много активно си сътрудничим, но ако ми бъдат предоставени три помещения, в срок до 31 януари мога да създам три библиотеки съвместно.

Ще помоля Столична община за помощ, с г-жа Фандъкова мисля, че ще се разберем много добре. Не за някаква друга помощ, МОН сигурно ще финансира целево подобно начинание.

Три библиотеки до 31 януари, които съм готов да оборудвам с книги, да намеря съответните книги по съответните специалности и да назнача студенти, които да работят на смени като стаж в тези библиотеки. Мисля, че това мога да го направя, нуждая се от три помещения. Ако има повече, и повече мога да направя, но във времето. Но до 31 януари това мога да направя.

Друго, което ви предлагам. Явно е, че разговорите, които се водят сега, са добри. Ще свърши обсъждането и пак като че ли ще си раздалечим позициите. Не че не искаме да свършим работата, а защото няма да има координиращо звено, което да направи това.

И аз предлагам, поради сериозността на проблема, да създадем един комитет, който да бъде ръководен от проф. Борисов като председател на Съвета на ректорите - една достатъчно престижна фигура като председател, и то независима. Той зависи само от съвета, който го е избрал - Общото събрание. В този комитет да влизат проф. Димитров, като ректор на НСА, да влезе г-жа Лечева, министър Вълчев, областният управител Модев и кметът Борисов. И този комитет също до 31 януари да предложи мерки, които да бъдат представени на Народното събрание, и ако те искат да ги изпълняват - да ги изпълняват. Ако не искат, да се види, кой не иска да направи нещо за Студентски град. Мисля, че една такава позиция би била добра и честна пред студентите и пред нас самите.


Водещ - проф. Борислав Борисов

Благодаря.

Аз бих се радвал някои от колегите студенти също да вземат отношение. Г-жа Лечева, заповядайте.


Весела Лечева - председател на ДАМС

Уважаеми г-н Президент,

Уважаеми г-н Кмет,

Уважаеми ректори,

Уважаеми представители на всички държавни институции и на студентските съвети,

Преди всичко и аз се присъединявам към този апел да не политизираме въпроса. Искам да кажа, че всички ние, които представляваме съответните институции, които присъстваме на днешната среща, сме виновни за това състояние. Виновни сме с това, че винаги сме отлагали взимането на решения по отношения на Студентски град. И без постигането на консенсус от тая среща, си мисля, че пак ще бъдем изправени пред същата дилема може би в един период в бъдещето. И затова е много важно от тая среща - макар и малко да са мерките, но да бъдат обединени от нашите общи усилия и воля за решаване.

Напълно споделям всичко казано от главния архитект Диков, и затова апелирам за консенсус. Защото нито една от страните няма да успее сама да се пребори с този сериозен проблем пред Студентски град. Нито сама Столична община ще успее, нито сама държавата, нито сами студентите. Защото практиката е показала, че винаги има обструкции по дадено решение, по дадено законодателно действие от страна на държавата, и времето си тече, и действията и решенията се отлагат. Затова ние трябва да сме наясно. Всички. Искаме ли да се сервира алкохол? До колко часа трябва да работят заведенията? Какъв трябва да бъде броят на заведенията? И по отношение, разбира се, на режима и достъпа на общежитията. Ако това не го постигнем, никога няма да реализираме и постигнем съответните мерки.

Напълно споделям загрижеността към спортната база. Мисля, че тя най-малко пострада, което все пак е радващо в случая. Но тук мисля, че вече е започнал някакъв процес на обновяване на спортната база и напълно споделям това, че спортът може да бъде средството срещу агресията. Затова нашето предложение, първо, което направихме през 2007 г., е да актуализираме наредбата, с която финансираме спортните дейности по отношение на всички студенти и ученици, така че да могат университетите да разпределят по-големи суми за дейности и за спортния си календар. Но това, което и в Закона за физическо възпитание пише, аз мисля, че и тук законът не се изпълнява, е по отношение на часовете за физическо възпитание във всички ВУ. И тук също имаме всички вина. Защото не следим за изпълнението на този закон! Повечето от студентите ползват този час или този предмет като свободен и той затова е и най-атрактивен.

По отношение на това, което се спомена за запазването на спортните площадки, тук всички сме категорични, че трябва да ги отстояваме. Спортните съоръжения, които има всеки един от университетите, са достатъчно на брой, така че, ако има желание у студентите, те могат да тренират, независимо че състоянието не е на най-доброто ниво, което те очакват. Но в крайна сметка трябва да знаем, че това опира понякога и до лична инициатива. Много трудно можеш да накараш със закон или с наредба някого да спортува. Знаем, че заведенията са по-атрактивни, но никога не можем да убедим младите хора, че спортът е полезен. Дано такива инциденти ни подсказват наистина, че нощният живот е хубав, но само в определено време. А понякога можем да стигнем до извода, че то е наистина изгубено време.

Така че предлагам още веднъж - нека да има консенсус върху макар и малкото мерки, които ние ще предложим, и около които ще се обединим, за да може наистина те да бъдат реализирани. Споделям идеята да бъде създаден един координационен съвет, аз така съм си и записала, който може би наистина да бъде оглавен от Съвета на ректорите и в него да участват представителите - и може би не само представителите, а съответните министри - на МОН, на МВР и на Министерството на здравеопазването. Разбира се, и Държавната агенция за младежта и спорта, с оглед на това да се поставят срокове, да се конкретизират мерките, до изпълнението на всяка една от тях.

Благодаря за вниманието.


Водещ - проф. Борислав Борисов

Благодаря.

Предлагам да дадем думата и на главния секретар на МОН, а след това да чуем какви предложения имат студентите.


Димитър Танев - главен секретар на МОН

Благодаря Ви, г-н председател.

Уважаеми г-н Президент,

Уважаеми г-н Кмет,

Уважаеми г-н Областен управител,

Г-да ректори, студенти,

Благодаря за възможността да изразя позицията на МОН по този случай. Както беше споменато в досегашните изказвания, има известни очаквания за създаването на закон, който да уреди проблемите със собствеността в Студентски град и искам да ви информирам, че вече е приключила процедурата по съгласуване и ще направим всичко възможно в четвъртък, на заседанието на Министерски съвет, този законопроект да бъде обсъден и, разбира се, да има решение по него. Оттук нататък предстоят дебатите. Той ще бъде обсъден и в Народното събрание. Така че всички ние ще имаме възможност - и вие, разбира се, да направите своите коментари.

Ще ми се да кажа, че в текущата година положихме немалко усилия по отношение на подобряването на условията в Студентски град - както битовите на студентите, така и условията за спорт. Беше споменато, че са изградени три нови спортни площадки. Имаме допълнителни ремонтни дейности и в зала "Христо Ботев".

Но нека да кажем, че с Наредбата за ползване на студентски общежития, въведохме задължение да има национален регистър за студентите, които ползват общежитията. И това е подход. Надяваме се в близкия месец да обявим вече първите данни, които на този етап са за студентските столове и общежития и в момента върви поетапно попълване на регистъра за всички висши училища. Предвидили сме възможност този регистър да се свърже с полицейското управление, така че автоматично, след като бъдат въведени данните, това да бъде известно и на органите на полицията.

Разбира се, аз се присъединявам и към становището на колегите студенти, че би било добре да бъдат изградени зони за видеонаблюдение. Струва ми се, че оттук нататък каквато и инвестиция да правим в Студентски град, тя трябва да включва най-малкото и това, тъй като практиката показва, че това е една мярка, която дава своя резултат.

Разбира се, съгласен съм с това, че голяма част от заведенията, от обектите, за които става въпрос, са в помещения, собственост както на държавата, така на общината или на висшите училища и според мен си струва да прегледаме какви са тези наемни договори, кога те изтичат...

И когато се съберем след това, да кажем, че всеки един от нас е направил нещо в тази посока, така щото заведения и клубове, които очевидно се посещават от проблемни клиенти и контингенти, да бъдат ограничени до минимум.

Разбира се, важното е студентите наистина да кажат дали искат повече такива заведения, или искат повече места за спорт и за учене. Все пак Студентски град - това е техният град.

И абсолютно съм съгласен с това, че е необходима една междуведомствена комисия или комитет, както вие го нарекохте. Ние ще се включим активно и тези мерки и дейности, които са от компетенцията на МОН, ще бъдат изпълнени.

Благодаря.


Водещ - проф. Борислав Борисов

Благодаря.

Колега, заповядайте.


Иван Митев - зам.-председател на НПСС

Мерси за предоставената дума.

Приятно ми е. Казвам се Иван Митев, от Минно-геоложкия университет, докторант, зам.-председател на Националното представителство на студентските съвети.

Относно видеонаблюдението на Студентски град. Това е добра инициатива, която е възможно най-бързо да се реализира в сравнение с всички мерки, които предлагаме. Също така на територията на всяко едно общежитие, на по-голяма част от общежитията, това вече е изградено. С колегите от студентските съвети работим стъпка по стъпка по това и може би за 70% от Студентски град - общежитията, в момента това е реалност.

Относно обществения ред. Ако е възможно, нека да се направи една статистика на територията: колко обекта - строителни и конструкции с временен характер, има на територията на Студентски град. Колко разрешителни с временен характер има. Нека и тези неща бъдат включени в един общ доклад и да бъдат изнесени пред обществеността.

По наша информация, между студентите си говорим, че даден обект е с временен характер. Нека да се изясни характерът на тези обекти, за какво да бъдат предназначени. И нека с този термин "с временен статут", "временен характер" на територията на Студентски град да бъде приключено веднъж завинаги. Да се знае всяка една територия за какво е предназначена, а не - дава се за временно ползване, използва се шест месеца, осем, докато се установи грешката и отново се тръгва пак - "с временен характер", и така колелото се върти.

Благодаря ви за вниманието.


Водещ - проф. Борислав Борисов

Благодаря.

Друг от младите колеги?

Ето и това симпатично момче. Заповядай.


Ангел Паскалев - председател на Студентски съвет, МГУ

Благодаря за думата.

Ангел Паскалев, председател на Студентски съвет в Минно-геоложкия университет.

Бих искал да попитам, някой задавал ли си е въпроса: защо инцидентите се случват главно в периметъра на дискотеките, а не вътре в самата дискотека или заведение, или клуб? По принцип охраната, която охранява дадения клуб или заведение, отговаря за случващото се вътре и когато става инцидент, изкарват хората да се оправят вън сами. Нали вече тях не ги интересува какво се случва. Може би, ако се накарат или заставят собствениците на заведенията и самите заведения да носят отговорност и за близкия периметър около тях, който да гарантира сигурността на посетителите не само вътре в самото заведение, тогава би било различно.

Благодаря.


Бойко Борисов - кмет на София

Уважаеми г-н Президент,

Г-н Областен управител,

Г-жо Лечева,

Уважаеми ректори и студенти,

Дойдох защото освен уважението към вас и инициативата на президента да осъществи такава среща внимание заслужава и фактът, че всичките въпроси, които днес разискваме тук, единствено той може да ни каже дали могат да станат факт или не.

Въпреки всичко, повтарям, приветствам това и се радвам, че той проявява своята загриженост за това, което се случва в Студентския град.

Но отговорните лица, които да свършат работа, с изключение на Столична община и всички, които сме тук, просто ги няма, защото това, което се поставя като въпрос тук, трябва да бъде изпълнено, и то в голямата си част с пари от бюджета. Какво значи липсата на министри, на вицепремиери или премиер, когато президентът присъства някъде и ни покани? В такива случаи аз имам правило, понеже уважавам институциите, да присъствам - най- високата камбанария прави мероприятие в Студентски град, загрижена е за него.

Сега, моите уважения към главния секретар на МОН, но той отговаря там за това как се сменят крушките в министерството. Какво решение ще вземе тук?

Аз знам, че съм асфалтирал булевардите, сложил съм знаци, тук направихме тротоарите и махнахме тези бараки, където бяха. Това е искал ректорът, това сме направили.

Не съм съгласен с госпожа Лечева, че не трябва да се политизира. Точно обратното, и това е трагедията в България на политическите партии. Не само че трябва да се политизира, трябва да се знае коя партия носи отговорност за всяко едно деяние за тези двадесет години. Кой направи казината на уведомителен режим? Коя партия внесе предложението?

Ние, общината, не взимаме един лев от казината. За какво са ни? Ние не даваме разрешение за тях. Защо го поставяте? Няма нито едно общинско помещение, дадено за дискотека в този Студентски град. Всички сте ги дали вие, ректорите. Защо го поставяте? От сутринта чувам името на общината по медиите. Кой направи уведомителен режим за казината? В София има сто. Кой? Депутатът внесъл предложението, партиите подкрепили предложението. Кой отговаря за видео наблюдението? Колко пари от бюджетният излишък са дадени на София целево за видео наблюдение, за асфалт, за осветление, за еди какво си? Колко? Нула. Защо? Говорим за полицейско управление, има държавна собственост, има общинска собственост. Има ли предложение? Неделчев да прати едно предложение, ако държавата толкова няма от толкова земи да му даде декар и половина, ще му дадем ние. Ще го вкараме в общински съвет, ще го преодредиме, но при положение, че си на територията на Консерваторията и тя е държавна, защо не го прехвърлят те? Ето тука областният управител може да направи това.

Съгласен съм, че в сближаването на бюджетите на общините с държавата може да има много по-добра координация. И аз съм убеден, че ако президентът беше премиер, днес щяхме да излезем поне с пет решения от тук и щяхме да ги свършим. Те сега ще бъдат пожелателни и няма нищо да се случи от това, което говорим. Когато аз станах кмет, София нямаше план, знаете ли вие младите, знаете ли какво е план? По принцип ви питам? Знаете ли или не? План е, кое е разрешено и кое не е в един град. Кое за какво да служи.

Когато станах кмет нямаше план. Когато дойде Диков, започнахме да правим план и 2007 г. приехме плана на София. Така ли беше, Диков, 2007 година? Знаете ли какво е значело това от 1989 година, от началото на прехода, до 2007 София да се развива без план? Да ви го обясня ли простичко? Че предишния главен архитект е приел от бившия кмет Дудоленски, който е дал почти всичките разрешителни до тук. Аз ги водя поименно, какво е дал този кмет преди мене. Моля, така ли е или не? Така е.

Искам да се знае и това, кой е Дудоленски, от коя партия е? Политизираме! Да се знае на изборите, когато дойде една партия, какво носи тя. Кой внесе закона за реституцията за да разбие и да заличи паркове, стадиони, съсипаха и Банкя, знаете. Няма един стадион в Банкя, (не се разбира) баир го отрязаха с този закон, така ли е? Точно така. Коя партия го внесе и поименно кои депутати, за да може, когато отидете да гласувате да знаете, дигна ли ръчичка за този - следва това, дигна ли за този - следва това. Защо да не политизираме? Точно обратното, трябва да ги изкараме на показ - всеки каквото е направил. Да се знае. Хубаво направил - браво. Лошо направил - отива в канала. И това ще бъде превенция и към нас. Подписва кметът и знае, че му пада главата.

Аз съжалявам за тона, ама ми е жал. Тези момчета бяха при мен онзи ден за убитото момче, Бог да го прости, но в България всичко е така. И в "Индиго", ей така се събирахме пак. Президентът ми е още пред очите, бившият главен прокурор, също. За "Индиго" човекът направи всичко - президентът Първанов за да ускори процеса, но до ден днешен няма присъди. Бях още секретар в МВР. Защото важните хора, които трябва да свършат работата, тях ги няма.

Преди една година направихме план на София. Исках да ви обясня нагледно, как главният архитект - бившият, като натисне само по-дебело с туша и два-три декара отиват, два-три милиона евро отиват. Само като вземат по-дебел туш и това значи да няма план.

2007-ма - имаме план, а сега една година работихме къртовски труд. До края на годината трябва да влезе на общински съвет общият устройствен план на града. 2008-ма - европейска столица, член на НАТО, а няма общ устройствен план.

И всичко това е правено, дами и господа, тези двадесет години за да се открадне всичко това, за което говорим сега.

Ще вкараме нов закон. Дрън, дрън. То вече е построено всичко. Всичко е построено, петдесет нови строежа има в момента, защото идва частникът с нотариален акт, подава си строителните разрешения, и ако не му издавам в срок скицата, дава ме на съд, това е закон.

В момента има две реституции в Студентски град, които не давам да се подпишат, и за двете ме съдят. Защото ме е срам по мое време да ги вземат. Срам ме е. И ме съдят в момента, нали така? За две са ме осъдили, ми казва кметът, а те са повече, за които ме съдят. Защо? Защо? Кой даде този закон? Не можеше ли в закона да напишат един ред, че когато тази земя е спортни площадки, детски градини, университети, се плаща или се обезвъзмездява собственика, или му се дава адекватна територия на друго място?.

Не можеше ли да се напише този един ред? Можеше. Защо не го написаха? Ами защото това са стотици, милиони евро, над няколко милиарда само от това са се превъртели като пари.

Сега за дискотеките. Пускаме сега една наредба в 23 часа да ги затваряме. Аз съм убеден, че вашите колеги ще писнат. Ще ги затворим в 23 часа, ще забраним алкохола, ако кажете. Ще направим богати сервитьорите, вие си познавате хората, нали? Защото и аз ги познавам.

Знаете, че се пие и населението пие. Само по статистиката на финансовия министър пием пет пъти по-малко отколкото, когато аз бях секретар. Пет пъти уж по-малко, но по-малко ли пиете в Студентски град?

Относно да работят от колко до колко, какво да се прави вътре - каквото ми кажете, както Диков ви каза преди малко, такава наредба ще ви напиша, ще я вкарам в съвета и ще ви я подпиша. Оттам нататък полицията да действа. Как може частните охранители да се справят, каза момчето, вътре в заведенията, а отвънка полицията не може да се справя? Как така? Значи, те отвътре не ви дават да се биете, достатъчно силни са, а отвънка може да се биете, защото полицията е слаба. Не ни ли е срам да го признаем това? И аз го моля Неделчев да предаде на министъра си или на главния секретар, какво казват хората и да вземат мерки. Ако трябва жандармерия вечерно време да се праща - има сили, които допълнително да се докарат, но това не може да е така. Ние пуснахме искане за промяна на Закона за общинска полиция, не ни го приеха, не ни се вкара, защото това са инструменти, с които кметът може да работи в такива случаи. Умишлено пак.

Трябва да се политизира всичко. Да се каже, коя политическа партия не върши работа.

Ако има някакви въпроси към нас ще ги уточним, но в заключение, към студентите - това което ни предложите, ще го свършим.

Благодаря на президента за инициативата. Ако съумее да ги притисне да вземат мерки поне по тези няколко неща, ще бъде добре. Ние като община ще отговорим адекватно. Виждате и нашето присъствие - районен кмет, заместник-кмет по образование, главен архитект сме тука за да уважим вашето мероприятие и да поемем ангажимент към това, което решите.

Благодаря.


доц. Лиляна Вълчева - председател на НБС ВОН - КНСБ

Благодаря Ви господин председател.

Уважаеми г-н Президент,

Уважаеми госпожи и господа,

Ще бъда наистина много кратка. За статута на Студентския град нашият синдикат от 2001 г. поиска такъв самостоятелен статут. Сега наистина се отказваме. В тази ситуация виждаме, че това е невъзможно практически да се случи.

Две думи по собствеността. Този проект, които нашият министър и МОН е внесъл, така и не сме го видели независимо, че е искане на Съвета на ректорите, трябваше поне да си направят труда да ни го изпратят като материал да го погледнем. Защото за нас е много важно, там дали ясно е обособена политиката за отговорност. В момента земята е общинска, държавна е собствеността на сградите. Не знам дали знаете, но ние плащаме данъци за общежитията, не плащаме данъци за сградите, в които обучаваме студентите, но общежитията се облагат с данъци.

Бойко Борисов - кмет на София

Вие имате да плащате за смет, не сте плащали...

доц. Лиляна Вълчева - председател на НБС ВОН - КНСБ

Точно така. Много сериозни проблеми, формирани точно от размиване на отговорност.

В същото време висшите училища ползват и упражняват някаква, и те не знаят какво, защото за всичко ние сме виновни в крайна сметка, дори мога да кажа, че ремонтът на студентските общежития не минава през знанието на ректорите, на ръководствата. Това еднолично си го правят в МОН. И господин Борисов, не е вярно, че нашият главен секретар доставя крушките. Той определя много важни политики в нашето министерство.

Бойко Борисов - кмет на София

Какви?

доц. Лиляна Вълчева - председател на НБС ВОН - КНСБ

Ами той си ги знае най-добре, но това е отделна тема.

Бойко Борисов - кмет на София

Кажете ги и ние да ги знаем. Кажете ги.


доц. Лиляна Вълчева - председател на НБС ВОН - КНСБ

Ами ние ги казахме на нашия форум на 2 декември и питайте дали пратиха някой от МОН да ги чуе. Впоследствие, благодарение на г-жа Ваня Добрева, се изпрати представител, но сега са ни сърдити, че ги обвиняваме за пари. Но както и да е, това е друга тема.

Нашият синдикат, тук с мен е и председателят на нашата организация в Софийският университет, смята че така вече обособена територията на Студентския град явно трябва да се помисли, как на нея да съществуват и държавните и частните вече структури, които са организирани тука и даваме за пример територията на Оксфорд. Там съжителстват и частни, и държавни интереси, и обществени интереси, без да се създават никакви проблеми.

За това ясно ... (не се разбира)

Разбира се,..... (не се разбира)

(не се разбира) аз имам предвид, имам предвид оная частна собственост на реституциите, а не за тези строителства на казина, увеселителни заведения. Защото нещата до там са стигнали, че трябва ясно да се обособи: Каква е отговорността на висшето училище за това? Как той да ползва това общежитие? Какво да прави с него? Ще заградим ли тази територия? Ще имаме кампус на всяко висше училище, за да има отговорност?

Трябва вече да потърсим такава реорганизация на Студентския град, която е към днешна дата. Аз не виждам как ще може да се преборите с всички тези наслоени проблеми.

За това за нас като синдикат е много важен животът на тези млади хора, защото ние знаем, че работа във висшите училища без студентите няма да има. А студентите без територията на Студентския град, като достъп до общежития и равнопоставеност до всички облаги на висшите училища също не може да има, ако не се осъществи този режим. Бихме ви подкрепили и подпомогнали с всичко, което прецените, че е правилно да се направи, но ние, а и аз за това съм тук, и благодаря че съм поканена, настояваме общежитията да бъдат в собствеността на висшите училища, така че те да могат да ги заградят, да имат достъп и да имат регулирането за това, кой ги ползва, за какво ги ползва и как се влиза на тази територия. Дадоха пример с Великотърновския университет. Аз също често пребивавам в общежитията на университетите в страната и трябва да ви кажа, че аз там влизам само, ако ректорът ми даде ключ. Всичко се заключва и достъпът е ограничен. Но ректорът има тези правомощия. Къде в Студентски град ректорът има такива правомощия? Трябва да се замислим.

Благодаря ви за вниманието и благодаря за поканата.

Водещ - проф. Борислав Борисов

Благодаря и аз.

Колеги, давам думата на г-н президента на Република България Георги Първанов.


Георги Първанов - Президент на Република България

Уважаеми господин Ректор,

Уважаеми господин Кмет,

Уважаеми господин Областен управител,

Госпожо Лечева,

Уважаеми ректори, представители на други институции,

Скъпи млади приятели,

Приех поканата, която е по-скоро по инициатива на ректора и на кмета на Студентска община, и в отговор на един набор от искания от страна на студентската общност или на една инициативна група - не зная как точно се разполагат различните инициативи. Впрочем смятам, че няма място за състезание вътре в студентските среди и групи. Би трябвало усилията да се координират и исканията да се изчистят, защото част от тях действително имат периферен характер. Аз ги подреждам по няколко принципа.

Първият кръг проблеми са такива, които произтичат от трагичния инцидент със смъртта на Стоян. И понеже има две-три искания в тази посока, ясно ще кажа, преди всичко като гражданин - и го подчертавам, за да не излезе, че се намесвам в работата на съдебната власт - аз също настоявам за бързо и сурово, справедливо наказание на убийците и трудно бих могъл да приема обвинение за непредумишлено убийство.

Изпреварващо искам да заявя, за да не кажат, че коментирам след това една или друга постановка - смятам, че за всички нас умисълът е очевиден. Вярвам, че МВР и прокуратурата ще информират точно и навременно за предприетите действия. Такива действия има, но не е моя работа, не съм говорител на тези органи, за да коментирам.

За мен много по-важно е в изпълнителната власт, в общините, в университетите да имаме една цялостна, обща картина и може би специфични планове за действие за предотвратяване на насилието, за да не се налага да коментираме нещо, което вече се е случило. Както беше с "Индиго", както беше с убийството на едно момиче от Пловдив, ако не се лъжа. Мога да изброя много такива случаи, в които обществото ни реагира пост фактум. Проблемът не е само в Студентския град. Проблемът с насилието сред младите хора е реален проблем. Върху това си струва да се замислим. И то преди всичко от гледна точка на превенцията.

Втори кръг проблеми са свързани с изясняването на причините, както и на виновните за създаването на подобни инциденти. Аз също не бих спестил ничия лична или политическа отговорност. Това не означава, че трябва да ориентираме дебата само назад. Но понеже и сега има хора, които държат и ще държат сметка сигурно още години напред, нека да се назоват имената на онези, които носят отговорността за тези близо 20 години за всички поразии, които са сторени на територията на Студентския град, за да се стигне дотам - днес да направим извода, че това не е Студентски град, че това няма нищо общо със замисъла на неговите създатели и строители.

Не знам, не съм се консултирал с юристите, но смятам, че трудно би могло да се оспори морално предложението и аз заставам зад него - да се затворят хазартните, както и еротичните заведения тук. Да не бъдем прекалено революционно настроени, не може и не бива да се премахват дискотеките. Но със сигурност ще трябва да има ограничения, които обаче да бъдат част от една по-цялостна политика. Преди малко говорихме в кабинета на ректора - добре, дискотеките се затварят в 23,00 часа и какво - те се изнасят в общежитията. Ще предотвратим ли рисковете или ще създадем повече проблеми? Тук трябва да се подхожда внимателно, трябва да го направят хора, които разбират. Няма място за евтини изпълнения, има очаквания в обществото. Изпреварващо ще кажа - не си представям, че нещата да ги докараме дотам, Студентският град да се превърне във военен лагер. Говорим за кампус - ако използваме тази модерна дума - тоест за място, което наистина максимално да се доближава до съдържанието, което се влага в тази дума. Едва ли, както е в най-модерните западни университетски комплекси, но във всеки случай модерно място за знания, за отдих, за спорт. Това е възможно. И то няма да стане от днес за утре.

Действително трябва да разграничим нещата на постижими днес в краткосрочен план и това, по което работим дългосрочно. Смятам, и ще настоявам пред изпълнителната власт - вече имах разговор с министъра на вътрешните работи, с главния прокурор - за конкретни мерки. Мисля, че трябва да се направи пълна проверка на тези десетки заведения. Аз ги изчислих, използвам справката на МВР - малко над 150 заведения, по-голямата част от които с денонощен режим, 9 нощни клуба и 4 стриптийз бара, 31 ресторанта, дискотеките си ги знаете вие, младите хора. Прекалено е това. Но не само бройката е прекалена. Прекалено либерален, да не кажа, опасен за здравето, а както се видя и за живота, е режимът на работата им. Ето върху това си струва да се помисли. Еднократна проверка няма да реши въпроса. Необходим е системен контрол. За тази цел трябва да бъде засилен капацитетът на контролиращите институции, преди всичко на МВР.

В тази връзка възникна нещо конкретно днес. Общината е готова да предостави терен, аз имам уверенията на министъра на вътрешните работи, че той пък е готов веднага да финансира и да започне строителството на помещение или сграда, не знам как да го наречем, за 7-мо районно управление. Това няма да реши проблемите. Веднага стои въпросът с финансирането на редица други дейности на МВР. Съгласен съм, че си струва да се инвестира в камери за видеонаблюдение, което дава добър резултат на други територии и места в София. Настоявам и имам уверенията за конкретни действия в посока на засилване на полицейското присъствие. В т.ч. смятам, че, ако е необходимо, би могла да бъде включена жандармерията. Малко повече респект няма да е излишен. Надявам се това да не дразни студентите. Ще респектира и със сигурност ще раздразни обаче онези, които са външни, които са пришълци, които са дошли не за да учат или да подпомагат учебния процес. Затова ще работим солидарно в тази посока.

Мисля, че си струва да се направи един актуален професионален прочит на въпросите, свързани със статута, състоянието и обстановката в Студентския град. Точно преди 6 години тук, на тази територия, предложих да бъде изработен и приет специален закон за Студентския град. Това беше глас в пустиня, общо взето. Може и да не е това решението, нека юристите да кажат. Но нека видим какво е другото решение, което да регламентира, да постави нормативните изисквания, правилата, по които ще се работи и по отношение на имуществените въпроси, и по отношение на правата и на задълженията и т.н.

Аз не съм склонен да неглижирам, смятам за необходима стъпка този проектозакон, който се предлага да уреди, надявам се успешно, въпроса със реституционни и всякакви други претенции. Но веднага питам, тъй като не съм се консултирал с юрист, може да задам некомпетентен въпрос - ние в състояние ли сме да направим проверка на досегашния реституционен процес? Ако нещата са били по закон, моля, връщане назад няма. Обаче, ако има нарушения, ще се примирим ли с това? Ще се обърна с писма, сега не искам да цитирам компетентните институции, ще помоля те да направят проверката и да ме информират. Разбира се, най-добре е да информират обществото и в частност най-заинтересуваните фактори - ректорските ръководства, студентските съвети и т.н.

Отделно смятам, че си струва да се помисли по целия комплекс въпроси, свързани с инфраструктурата, здравеопазването, битовите въпроси, част от които са отговорност на централната изпълнителна, а друга - на местната власт. Сега, нито ми е работа, нито имаме време да ги коментираме в детайли. Дали ще направите работна група, не знам. Аз лично смятам, че си струва да бъде изградена една експертна работна група, която да предложи мерки, които споменатите тук представители на институции да одобрят. Но смятам, че трябва да има една специална програма. Програма, която да разпише всичките тези идеи. Съгласен съм, че трябва да има много ясно поставяне на въпроса за отговорността, включително и политическата. И една такава програма да бъде консенсусно приета и да бъде отстоявана независимо кой управлява централно и кой е начело на общинските власти. Мисля, че тук няма кой знае какво да делим.

В заключение готов съм по всичките тези аспекти да проведа съответните разговори с представителите на изпълнителната власт. Доколкото знам, министър Миков, а може би и други представители на правителството, още утре, в следващия тур на тези обсъждания, ще се явят с конкретни идеи. Смятам, че добре би било след известно време, може би след месец, месец и половина, да се съберем в сходен състав, не държа да съм поканен, но във всеки случай да се отчете движението по всички тези въпроси, които днес бяха поставени и по които, смятам, нямаме съществени различия.

Благодаря.

Водещ - проф. Борислав Борисов

Благодаря, г-н Президент.

И на това ще му дойде времето. На мен много ми хареса да се посочи кой е виновен, защото, когато ми дадоха реституционния акт, в него пише "поземлена комисия" - с имената на членовете, през 1998-ма и отдолу има един ред "сегашно предназначение на земята", така ли е г-н кмете, "настоящо предназначение на земята"? Като те реституират място в двора на университета, а вътре в акта пише, че това е "нива". Мястото е оградено от 40 години и поне да бяха написали "ливада", все пак е тревичка, а то - нива. Като че ли ще започнат да орат утре...

Колеги, аз ви предлагам, понеже и с г-н кмета на общината сме говорили предварително и мисля, че тук идеята е работеща - освен предложената голяма комисия или комитет, да създадем и работна група. От наша страна тази по-голяма и по-тромава комисия да се включи на по-късен етап, а сега да създадем една оперативна работна група, като най-компетентните от ректорите от Студентски град, които са тук, се включат в нея. Доколкото знам това са проф. Лъчезар Димитров, той вече е "професор по битките в реституциите", и проф. Нинов - ректор на Лесотехническия университет. Те двамата, от ректорите да участват в тази работна група. А нека Илия Гътовски като секретар на Националното представителство на студентите да се събере със студентските съвети и да определи, кои ще участват от страна на студентските съвети в работната група, която да е под ръководството на кмета на община "Студентска".

Мисля, че г-н кметът в четвъртък, в 10.00 часа, в сградата на Техническия университет ще проведе първото работно съвещание по изработването на една такава работеща план-програма. Или както европейците го наричат "пътна карта". А след Нова година, в подходящ момент да се съберем тук и да видим, какво става и какво правим.

Аз благодаря от сърце на г-н президента, на г-н кмета, на г-н областния управител, на г-жа Лечева, на всички ректори, на студентските съвети.

Илия, утре кой го организира това обсъждане в Американския университет?

Илия Гътовски - главен секретар на НПСС

Честно казано и аз не знам - Инициативен комитет. Извинявам се, ако не се чува. Но именно ние сме организацията, която трябва да защитава интересите на всички студенти, настоящи и бъдещи. И нека не се поддаваме на допълнителни емоции и да се включваме в такива провокации.

Нищо лошо няма в мирни шествия, но не искам да споменавам други думи - бунтове и т.н., които са организирани от незнайни комитети и от незнайни организации. Ето, потърсени сме и сме длъжни да кажем, къде са болните неща в Студентски град, защото без нас не може. Ние трябва да кажем къде са болните неща и всички заедно да намерим решение на тези проблеми. Това е.

Водещ - проф. Борислав Борисов

Колеги, закривам днешната среща. Още веднъж благодаря на всички.