Начало Раздели Студенти Урок как нещата се случват (шествието на НСА от 14 април 2011)

Урок как нещата се случват (шествието на НСА от 14 април 2011)

ПечатЕ-поща
Близо 2000 студенти от НСА излязоха на шествие до Минитерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет. Повод е арестът на председателя на Административния съд в Бургас Атанас Вълков, който бе заловен при опит да се препродадат 12 дка от територията на учебния комплекс край Равда, придобити чрез фалшифицирани документи. Възползвайки се от служебното си положение, висшият магистрат е подписвал решения в ущърб на НСА.


  nsa protest

Какво по-добро доказателство, че срещу Академията се води една мръсна война по всички фронтове, само и само да облажи някой от базата? Реститути, местна власт, съдебни органи - като хиени са се нахвърлили върту студенти и преподаватели, пращат им и полиция да ги бие. Ако сега не бъдат притиснати институциите, след 12 години чакане за справедливост, то кога?

 

Решавам да избягам от работа и да ида на протеста - голяма работа, че някакъв си шеф ще се кара, ще плаши с уволнение - майната му. Срещу тези момчета и момичета бяха хвърлени багери, флексове, удряха ги с палки, но не се отказват, предпочитам да съм сред тях, отколкото после от вкъщи да се правя на солидарен.

Още отдалеч ги чувам - „Искаме си базата", „НСА, НСА", „Кой сега е номер 1, НСА е номер 1", не се виждат още, но звучат като препълнен стадион. Когато пристигам, не са десетки хиляди, но наистина са номер 1. Обкръжили са сградата на ВСС със знамена и транспаранти. Подкрепени са и от колеги от НБУ, УНСС, ХТМУ, Лесотехническия. Усеща се настроение и боен дух у протестиращите, въпреки че чувам и нотки на песемизъм от някои. Но явно щом и песимистите са тук, има надежда. Предпочели са, все пак, да са заедно със своите колеги и приятели, да се подкрепят, да се борят до последно. Така със сигурност има по-голяма вероятност да победиш, отколкото изобщо да не започнеш битката. Спортният дух или чувството за справедливост - не знам кое ги държи така силни тези млади хора, но в този момент самият аз се чувствам силен като като за 2000.
 
nsa-protest-2В един момент излиза ректорът на НСА - Лъчезар Димитров. Посрещнат е от множеството сякаш всеки момент ще вдигне купата на Световното първенство по футбол. И как не - това е човекът, който винаги е на първата линия и застава срещу багерите и палките. Такъв трябва да е един ректор - човек, който дава личен пример и когото усещаш като приятел и боен другар, част от отбора, а не някой, който ще те предаде или ще ти каже „В България това са условията - ако не ви харесва - емигрирайте".

Разказва какво са го уверили компетентите лица и дава да се разбере, че борбата ще продължи. Убеден съм, че така и ще бъде. На този ден присъствах на един истински житейски урок, много по-ценен от милиони редове теоретизиране, „дебат" и виртуална „съпротива". Урок как нещата се случват.

 

Пак ще съм там