Начало Раздели Студенти За Студентски град

За Студентски град

ПечатЕ-поща

 

Studgrad osnovavane

Публикацията е взета от блога на Алтернативна студентска организация (АСО). Решилите да подобряват дадена среда цялостно, е нужно преди всичко да открият причините за незадоволителното й състояние. Този текст разглежда част от най-главните причини за незадоволителното състояние на Студентски град и залага на схващането, че ключът към решението на множеството проблеми там е в ангажирането на студентската общност.  

Студентски град е изграден като студентски комплекс през 70-те и 80-те години на ХХ век. Голяма част от работата по изграждането му е извършена с доброволен труд. Построен е, за да поеме нуждите в сферата на висшето образование, що се отнася до място за живеене на студентите от провинцията и до място за почивка и самоподготовка. Преди в Студентски град е имало библиотеки, кина, спортни съоръжения, културни и зелени пространства. На жителите си е предлагал спокойствие и условия за образователен процес.
Реставрацията на капитализма в България през 90-те години води до значителни промени в Студентски град. Започват да се появяват частни субекти и увеселителни места със съмнителна дейност. Много от земята в квартала е разпродадена, давана под наем или реституирана от бивши собственици.
Понастоящем Студентски град е известен като „Българският Лас Вегас”. Често срещани са проявите на насилие, употребата на наркотици и проституцията. Като основна функция на района се явява питейно-увеселителната, за сметка на културно-образователната. Най-редовният съквартирант е шумът. Библиотеките са затворени, спортните площадки са занемарени, а непрестанно се строят жилищни сгради и бизнес центрове. Цените на повечето продукти в района са съизмерими с тези в най-луксозните български курорти.

Наред с неудобствата, свързани с почивката на живущите в Студентски град, на няколко пъти са ставали инциденти с фатални последици. Емблематичен е случаят със Стоян Балтов, убит пред дискотека през 2008 г. от нетрезви богаташи, живеещи в квартал Банкя, София. Стоян не е познавал убийците си и не е имал пререкания с тях, докато пияните или надрусани пируващи не се заяли с него и не го нападнали. Вследствие на този случай в София се провеждат няколко протеста през 2008 и 2009 г. с основен лозунг „Студентски град – на студентите”.

Mutrite Studgr van

Като основна причина за проблемите на Студентски град можем да посочим допускането на частния бизнес в района. Той няма дори формално цел за благополучието и качественото образование на студентите. Той няма нужда от библиотеки и културно-образователни пространства. За него единствена благодетел е финансовата печалба. Една след друга изникват дискотеки, барове, кафета и мн. др., които стават притегателна сила за елементи, външни, а често и враждебни на студентската общност. Образуват се картели, държащи високи цените на продуктите в района.
За развитието на тези процеси основна вина имат и ръководствата на университетите. Костюмираните бизнесмени от икономическия елит на София виждат в лицето на ректорите верен съюзник и гарант за своите финансови интереси. Между тях има някаква своеобразна симбиоза – понякога срещу таен подкуп, понякога срещу легална комисионна, ръководителите на ВУЗ-овете отдават под наем територии в Студентски град, принадлежащи на университетите, за направата на дискотеки, кръчми, скъпи заведения за хранене или барове. Официалният наем, който отива в сметката на учебните заведения обикновено е смешен.
Последният пример за това е от УНСС. Ръководството на университета е отдало под наем пространство за направата на дискотека. Преди на същото място е имало друга дискотека – „Ориент 33”. Името идва от номера на студентски стол – 33. Тъжното е, че самият стол е занемарен и отбягван от студентите, заради лошото качество на храната и лошата хигиена. Това контрастира с блясъка на новата дискотека – „Нитро клуб”. На нея има екран, на който 24 часа се предават… реклами.

Друг основен проблем в района е реституцията на земи. Въпреки, че старите собственици на територи в областта са обезщетявани 2 пъти – веднъж при ТКЗС и веднъж по времето на Цар Борис 3 (три), наследниците на собствениците на земи от царско време продължават да настояват за „правото” си да притежават Студентски град. Те са и сред най-честите рентиери на пространствата, в които се помещават развлекателните заведения. Често самите те откриват такива.
Основната борба на студентите в бъдеще ще бъде тази за запазването на правото си да бъдат основен субект в Студентски град. Изгонването на частнособственическите паразити и създаването на нови културно-образователни помещения в района трябва да бъде основен приоритет на студентката общност. Въпреки съпротивата, която със сигурност ще срещнат от страна на бизнесмени и ректори, това е историческата задача пред жителите на квартал Студентски град.

Studgrad naStudentite

Източник: http://aso2013unwe.blogspot.com/2014/10/za-studentski-grad.html