Начало Раздели Студенти Защо някои студенти стават дарители на СУ

Защо някои студенти стават дарители на СУ

ПечатЕ-поща

з пикИзпитната сесия в Софийския университет наближава. Наближава и времето за плащане на таксите за летния семестър на 2015 година. Може би не всички студенти знаят, че когато следват за магистър е възможно да имат семестри, за които да не внасят такса. Това обикновено са последните два или последния семестър в магистърската програма. През времето на тези семестри е предвидено за студента да подготви своята магистърска теза, работейки със своя научен ръководител. С други думи, ако в предстоящия семестър не се очаква да имате някакви лекции или упражнения, задължително отидете в Отдел "Студенти" на вашия факултет и се консултирайте дали трябва да внасяте семестриална такса!

Важно е за колегите кандидат-магистри да знаят тази особеност, защото ако по навик си внесат таксата след това в паричния салон ще им откажат възстановяване на парите.

Друг е въпросът защо системата не е програмирана автоматично да засича кои семестри трябва да се заплатят и кои - не. Като студент от СУ лично познавам колеги и съм чувал за много други, които заплащат таксата за "нулевия" семестър и след като разберат, че не е трябвало да го правят, им отказат възтановяване на парите. Така че, ако не искате да правите неволни дарения за университета, попитайте предварително в Отдел "Студенти"!
Остава неясен и въпросът защо когато искаме да доплатим за някоя погрешно формулирана услуга на учебното заведение (например таксата от 20 на 50 лева за изпитен протокол) няма проблем, а когато трябва да ни върнат част от парите или цялата сума има проблем. Тоест "грешките" на зле информирания студент се приемат само ако трябва той да доплаща пари. А за грешките в системата на университета отново плаща студента, а понякога доста скъпо.

Да не говорим, че по една или по друга причина, студентите хронично страдат от липса на корекна осведоменост по организационни и административни въпроси. Именно липсата на информация, в една или друга степен, е причина за множество пречки и затруднения в образованието на всички студенти. И всичко това важи най-вече за въпросите свързани с плащанията.

Крайно време е тези пропуски да бъдат коригирани. Проблемът е, че администрацията на университета не прави нищо по въпроса от години. В такъв случай остава единствено инициативата от страна на самите студенти, които да си търсят правата.

 Студент