Начало Раздели Свят Апел от Университета в Прищина – Косово

Апел от Университета в Прищина – Косово

ПечатЕ-поща
Публикуваме преводен материал, изпратен от косовските колеги с молба за подкрепа.

Последните няколко дни в най-стария косовски университет – Университета в Прищина – e пълно със събития.

Преди няколко дни Университетския сенат е предложил увеличаване на студентските такси с 80%, което трябва да се одобри от Министерството на образованието, науката и технологиите. Освен това се подготвя нов закон, който гарантира големи суми за частните университети, нарастване на студентските такси за публичните университети и създаването на евтина работна ръка чрез внедряването на Болонския процес.
Студентите са решили да не позволят всички тези неща да се случат тихо. Няколко студентски организации са провели малки и символични протести. Студентите са разочаровани и с началото на новата учебна година през октомври се очаква всичко да се отприщи (включително и със старта на международната кампания „Глобален месец за действие за образование“). Въпреки че студентите са започнали да се активизират, медиите и институциите са глухи за думите им и те се нуждаят от всякаква помощ. 

Създали са онлайн петиция, с която да се противопоставят на качването на студентските такси и са разпратили имейли до официално отговорните за изброените проблеми. 

Можете да подкрепите петицията ето тук: http://www.thepetitionsite.com/1/peticioni-kundr-rritjes-s-pagesave-semestrale-ne-universitetin-e-prishtins  

Засега тя е на албански език, но в момента косовските колеги работят по превеждането и пускането й на английски възможно най-скоро.

Превод: Селин