Начало Раздели Свят Прилики и разлики: Голямото шествие „Спрете орязванията в бюджета за образование” в Лондон

Прилики и разлики: Голямото шествие „Спрете орязванията в бюджета за образование” в Лондон

ПечатЕ-поща
На 10 ноември 2010 година в Лондон, Великобритания се проведе студентско и академично шествие под надслов "Финансирайте нашето бъдеще: Спрете орязванията в бюджета за образование".  То е организирано от Националния студентски съюз и  Преподавателския профсъюз и събра над 50 хиляди протестиращи от цялата страна. Причината за протеста е предложението на коалиционното правителство на Консервативната партия (тори) да бъдат орязани бюджетите на университетите, повсеместно и рязко да бъдат увеличени таксите за следване – до 9 000 лира на година. Това поставя мнозинството студенти пред пагубния избор или да получат доживотни дългове към банките чрез т.нар студентски кредити, или просто да се откажат от обучението и въобще да не постъпват в университетите. Всъщност управляващите поставят Великобритания в малцинството на страните в Европа, които намаляват държавното финансиране за висше образование в условията на криза (ще се отделят 0,9% от общия бюджет; за сравнение България отделя вече едва 0,42%).
Протестът на 10 ноември става в деня, в който правителството обяви решението си да увеличава студентските такси. Още в дните преди това се приканваха всички заедно – студенти, преподаватели и ученици, да се противопоставят на образователната политика на кабинета, която е „назадничева, наказателна и ненужна”. Огромното младежко множество измина дълго разтояние в центъра на столицата от Ембанкмент до Даунинг стрийт (кабинета на министър-председателя) със стотици транспаранти „Спрете орязванията в образованието” и „Искаме общодостъпно (неплатено) образование”. При преминаването покрай партийната централа на управляващите консерватори на 30 Millbank Tower, не по-малко от 200 студенти спонтанно превземат сградата, а полицията не прибягва до груби стълкновения с протестиращите. Броят на ранените и арестуваните не е голям. 
Коментатори отбелязват, че това е протест срещу снижаването на хоризонтите пред младите, срещу грубото прагматизиране на човешкия живот, в който се прокарват твърдения за „инвестиции” от страна на индивидите, като се отрича връзката между образованието и широките социални блага и права. Най-впечатляващото на шествието на английските студенти е чувството за обща цел и съзнанието, че мнозинството от народа е обединен в своята позиция. Лондонското шествие – и в мирния му, масов вариант, и в радикалния и разрушителен вариант, е признак, че започва безстрашно битка за връщане на общопризнатите ценности. Това е събитие за пръв път от много време, събитие оказващо вляние далеч отвъд самата Великобритания. 
Снимки: „Гардиан”