Начало Раздели Свят САЩ: Пенсионери изплащат студентски кредити доживот

САЩ: Пенсионери изплащат студентски кредити доживот

ПечатЕ-поща

grad-running-from-credit-card-tassles

По света студентските кредити са финансово бреме за милиони хора. В САЩ все повече пенсионери още плащат цената на обучението си, предаде ВВС.

Жанет Лий Дюприи е на 72 години от Флорида и дължи 16 000 долара по студентски заеми, които е взела през 1971 и 1972 г.

Дюпри признава, че в продължение на много години е била забравила за дълговете си, които в оригиналния си размер са били само 3000 долара, използвани за обучение по испански език.

Дюприи не погасявала вноските си и след като навършила 65 години, парите започнали да се удържат от социалните й помощи.

"Наскоро получих уведомление, че налагат запор на заплатата ми, защото все още работя", която работи по 30 часа седмично като консултант в център за злоупотреба с упойващи вещества.

Според официални данни на американското правителство през 2005 г. хора в напреднала възраст дължали 2,8 млрд. долара по студентските си кредити. През 2013 г. тези дългове са нараснали до 18,2 млрд. долара.

Много е висок делът на американците над 65 години, които спират да плащат вноските си по студентските заеми, заявява Чалрс Жесжек, автор на правителствения доклад.

Според статистиката неизплатените студентски дългове в САЩ възлизат на 1 трлн. долара. 706 000 домакинства, оглавявани от хора над 65 години, имат подобни дългове, докато броят на домакинствата със студентски кредити, оглавявани от хора под 64 години, е 22 милиона.

27% от студентските заеми, взети от възрастни хора между 65 и 74 години, са необслужвани.

Студентите в САЩ често взимат кредити - и с частно финансиране, и с финансиране от образователното министерство, за да плащат таксите си. Докато други видове кредити, например ипотечните, могат да бъдат опростени, ако получателят им обяви фалит, студентските не могат.

Според обявените данни броят на американците, чиито социални помощи са пренасочвани за изплащане на студентски заеми, се е увеличил от 31 000 до 155 000 в периода 2002 - 2013 г.

Особено тежко е положението за възрастните хора, които се налага чувствително да снижат стандарта си на живот. Те съзнават напълно, че е твърде вероятно да трябва да работят дотогава, докато имат физическата възможност и да изплащат студентските си дългове доживот.

Източник: http://america.actualno.com/SASht-Pensioneri-izplashtat-studentski-krediti-dojivot-news_56446.html