Начало Раздели Свят Съсекс против приватизацията

Съсекс против приватизацията

ПечатЕ-поща

sussex privatisation occupation
 Над 2000 студенти се присъединиха към  протестното шествие в Университета Съсекс, Великобритания, на 25 март. Шествието беше организирано от комитета „Съсекс срещу приватизацията“.

Няколко месеца по-рано мениджърите на университета, без да се консултират със студенти и работници, взимат решение да приватизират 10% от работните места в кампуса. 235 работници, част от които завършили университета, се изправят пред възможността да загубят осигуровки, да работят повече и срещу по-малко заплащане. 235 се превръща в символ, докато студенти и преподаватели се обединяват за общи действия срещу недемократично взетото решение на ръководството. Противниците на решението правят всичко възможно, за да започнат диалог с мениджърите, но те показват абсолютна незаинтересованост – няколкомилионен договор очаква да бъде подписан и частната компания Содексо точи зъби за сочното парче. Същата, според сайта на БиБиСи, не е заплащала нормално труда на работниците в местната болница в Брайтън, откакто е приватизирала част от работните места там. След многократни протести, подписки и дискусии, студентите пристъпват към последната останала възможност и окупират конгресния център на университета – мястото, където е взето решението за приватизация. Седем седмици по-късно, окупацията посрещна великден по-силна от всякога.

След влизането в сила на три пъти по-високите университетски такси в Англия, орязването на бюджета за образование и жестоките съкращения в обществения сектор, приватизация надвисна над десетки институции. Въпреки че засега това се случва на парче с отделни факултети или поддържащи звена в университети и болници, тенденцията е ясна – образованието се превръща в луксозна стока, която някои ще могат да си позволят, а други – не. Тези, които все пак решат да си го позволят, ще завършат с десетки хиляди британски лири дълг, който практически ще изплащат до края на живота си. Масовите протести в Съсекс са част от съпротивата срещу именно тази тенденция, която води до тотално подчинение на образованието на логиката на пазара и деградация на изначалната му функция – да създава и дава познание във всяка възможна сфера. Същата тази логика води до затварянето на десетки курсове, най-вече в областта на хуманитаристика и изкуства, за да се отворят нови места за преподаване на бизнес и мениджмънт. Приватизацията на отдели звена в университетите ще превърне академичната свобода в празна дума, а корпорацията, която си е позволила да купи един или друг департамент, ще използват университетите като фабрики, в които да произвеждат роботи за корпоративния си разцвет, докато всяка една форма на протест ще бъде третирана по начина, по който виждаме в момента. От репресиите след 2010, когато английските студенти превзеха и запалиха централата на консервативната партия в Лондон до днес, студентското движение се сблъсква с ледена арогантност на мениджъри и политици, които не се свенят да използват полицията, за да „внесат ред“ сред бунтуващите се.


„Духът в окупацията е наелектризиран и фокусът не се измества от каузата. Днес ръководството на университета отказва да пропусне храна и напитки в окупираните пристранства, отряза отоплението и интернета и заснема всички поддръжници, събрали се пред сградата. Това е НАШИЯТ университет и ние знаем това. Това е само началото и ние знаем това. Ще се борим и ще победим, ние знаем това.

Солидарност завинаги.“

Източник: Без Лого