Начало Раздели Свят Унгарски студенти блокираха мостове на Дунава в знак на протест

Унгарски студенти блокираха мостове на Дунава в знак на протест

ПечатЕ-поща
Ungarski studenti blokiraha mostove na Dunava v znak na protest srestu oryazvaneti na subsidiite za vishe obrazovanie
 
Над 1000 студенти се събраха в Будапеща в понеделник на протест срещу плановете на унгарското правителство да ореже субсидиите за обучението в университетите, съобщи агенция Reuters.
 
Те блокираха за кратко един от мостовете на Дунава, след което поеха на шествие към парламента с факли в ръце и викове "Университетът е наш" и "Безплатен университет". Там младите хора поискаха оставката на министъра на образованието Роза Хофман. След това, ескортирани от полицията, те блокираха друг централен мост над реката за часове. Протестите им преминаха мирно и без инциденти.
 
В опит да задържи бюджетния дефицит на страната под изисквания от Европейския съюз таван от 3% от БВП премиерът на Унгария Виктор Орбан съобщи миналата седмица, че от 2013 държавата ще финансира изцяло образованието на само 10 480 студенти или с две трети по-малко от тази година. Обучението на други 46 000 студенти ще бъде частично финансирано, а правителството ще въведе субсидии за студентски заеми с преференциални условия.
 
Мнозина смятат, че промените ще направят висшите училища достъпни само за богатите.
 
В становище на кабинета, публикувано на официалния му уебсайт, се казва: "Реформата на висшето образование цели да създаде висококачествена устойчива система в дългосрочен план".
 
Студентите в Будапеща планират да продължат с протестите в сряда.
 
Източник: Дневник
 
 
Напомняме, че през 2008 година унгарският народ извоюва чрез референдум правото за безплатно висше образование, което днешните управляващи се опитват да им отнемат. Това посегателство срещу волята на унгарците само ни напомня, че правата не се дават даром, те се взимат. Изразяваме солидарността си с колегите от Унгария, защото борбата за безплатно образование е обща. Един свят - една борба: за безплатно и общодостъпно образование!