Начало Раздели Ученици Гонят книгите от училище

Гонят книгите от училище

ПечатЕ-поща

Удивителни са  примерите на чудовищно невежество, с които може да се сблъска човек и то не в рамките на изостанали райони, а в страни с претенции да изразяват върховете на днешната цивилизация като например САЩ! И в случая важното е, че говорим за средностатистически граждани – млади хора, хора на средна възраст и възрастни. Нима наистина е възможно такъв човек да не знае колко страни има триъгълника, къде се намира Франция, да смята, че името на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан е имe на напитка!!!(вижте невероятното клипче – http://play.vbox.bg/p9vfp90o/Ne-Amerikancite-Иzobshto-Ne-Sa-Typi-bg-SUbtitri-.html ) Човек не може дори да презира такива хора, той ги съжалява и го боли за тях, те са се превърнали в стадо, чиято манипулация е обидно лесна! И презрение заслужават тези, които са допуснали това да се случи, не само преките виновници, но и онези, които са виждали какво става и не са реагирали!

И ето, днес в свят, в който от вестници, телевизия и интернет ни засипват с пороци, предавания, които разкриват низкото и жалкото в човека, нецензурен и дори на места противен хумор, с болка виждаме, че сякаш за капак се руши и системата на българското образование.

Примерите за това са много и няма да ги изброяваме, но ще отбележим, че се посегна и върху книгата в българското училище. Вместо учениците да бъдат насърчавани да потърсят различните гледни точки за света, идеи и въобще огромното богатство, което предлага художествената литература, училищните библиотеки биват поставени на изпитание за своето съществуване. Тяхното положение днес е изключително тревожно. Не само че поради въвеждането на делегираните бюджети училищните управи заделят все по-малко средства за поддръжката им, но и сега вече не ще бъдат задължени да го вършат.

Според новия проектозакон за образованието на МОН отпада задължението на училищата да поддържат свои библиотеки. Всъщност това е равносилно на смъртна присъда за школските библиотеки, които и без това са в затруднено положение. Само за последната година във Великотърновска област са били закрити 5 такива библиотеки, а 40 са останали без библиотекар. В София са били затворени 21, във Враца и Търговище по 7, а сходни са цифрите и от другите региони.

От Секцията на училищните библиотекари към Българската бибилиотечно-информационна асоциация реагират с петиция срещу подобни промени в законодателните актове – можете да я подкрепите на адрес: http://www.bgpetition.com/zashtitete_badeshteto_na_decata_si/index.html – и тревожно алармират, че в случая се касае за бъдещето на българската подрастваща младеж!

Г. Канев