Начало Раздели Ученици Положението в българските училища

Положението в българските училища

ПечатЕ-поща
Образованието не е нито достъпно, нито безплатно, сочи анкета на Сметната палата.
В училище има корупция, а преподавателите пишат по-високи оценки на този, на който "баща му е дал кинти". Така отговарят ученици от V и VIII клас на въпросите от анкета на Сметната палата. Анкетирани са 19 049 ученици от V, VIII и ХI клас в 21 от 27-те областни центрове. Целта на проучването е как се спазват правата на детето.

Резултатите са шокиращи. Над 82% от децата са категорични, че правата им се нарушават. Най-често погазвани са правото на мнение, на изслушване и задаване на въпроси. Учителите не отговарят, под предлог че питанията ни са "глупави и неуместни", пишат петокласниците. По-големите пък са възмутени, че педагозите се бъркали в личния им живот в начина им на обличане и поведение и нарушавали "правото им на мнение, без за това да има негативни последици за учителите".

Някои дават и отговор "нямам права" и споделят, че са подложени на "тормоз от съученици". Всеки четвърти ученик от VIII и ХI клас и всеки осми петокласник е бит от съученик, непознат, учител или родител. Според децата "не се забранява и не се спира насилието", нарушава се "правото да съм равен на всички", "мнението на момичетата се взема предвид, а на момчетата - не". Описват се побои, обиди, неспазване на реда в училището, бой без причина в час.


Трагедията обаче не свършва дотук. Децата са принудени да учат по учебници, които самите те смятат за идиотски Това е мнението на над половината петокласници, близо 3/4 от осмокласниците и 86,23% от единадесетокласниците. Още по-жалкото е, че идиотски или не, но учебниците са лукс. 50% от децата признават, че семействата им трудно са намерили пари, за да ги купят, ако изобщо са ги купили.

Образованието у нас не е нито задължително, нито достъпно, нито безплатно, сочат изводите на Сметната палата. Мерки за насърчаване на редовното присъствие на децата в училище няма. Това, че учебниците са безплатни само в първи клас, е нарушение на Конвенцията за правата на детето, на конституцията и на Закона за народната просвета.

Децата са принудени още от малки да разберат, че не са равни, защото не всички родители имат пари да пратят децата си да учат допълнително показва анкетата. Частният урок не е глезотия, а необходимост. Нивото на преподаване в училище е ниско и въпреки това 40% от децата не разбират какво им говорят преподавателите, констатира Сметната палата. За да получат прилично образование, 37 на всеки 100 деца ходят на частни уроци по школски предмет. Учителите ни карат да ходим, признават между 4 и 6% от децата.

Въпреки неприязънта си към училището, самите деца смятат, че най-важното им право е правото на образование. Между 1/6 и 1/4 в различните класове обаче смятат, че то се нарушава.

Положението им вкъщи и на улицата не е по-добро. Децата масово не се чувстват уютно в семейството си. Всеки 10-и ученик след V клас се чувства онеправдан вкъщи. Родителите не изслушват, не дават право на мнение, бият , пишат учениците в анкетните листове. Има и отговори: "Баща ми и майка ми всяка вечер се карат". Някои децата споделят още, че майките и бащите им не ги обичат и не се грижат за тях.

Учениците почти постоянно се чувстват в опасност, става ясно също от анкетата. Най-голям ужас децата и тийнейджърите изпитват от сексуално насилие. В представите им това е най-страшното, което може да се случи, а следващото е да бъдат изоставени от семейството.

Школското здравеопазване е на много ниско ниво. Всеки десети петокласник, седми осмокласник и пети единадесетокласник никога не е ходил на профилактичен преглед при лекар. При зъболекарските прегледи положението е още по-лошо.

Изследването показва и редица любопитни данни. Оказва се например, че най-малките четат най-много. С книга в ръка прекарват свободното си време 27,49% от петокласниците. В VIII и XI клас процентът е 13,02% и 17,99%.

Две на всеки 100 деца ходят без никакви пари на училище. 40,61% от петокласниците получават стотинки за закуска през деня. Всеки пети 18-годишен - също. Приблизително половината от по-големите ученици се справят с до 2 лв. на ден.

Между 53% и 65% от децата нямат достъп до безплатен спорт. 5% от петокласниците, 20% от осмокласниците и 40% от единадесетокласниците са редовни пушачи. Като почитател на алкохола се определя всеки 13-и петокласник, над 1/3 от осмокласниците и повече от половината единадесетокласници. Наркотик са опитвали 1,52% от петокласниците, всеки 11-и осмокласник и всеки шести единадесетокласник.

Novinar.net (някъде от края на 2003 г.)