РПУ в двора

ПечатЕ-поща

/ Както повечето колеги знаят, едно от обещанията на властите към студентите по отношение разрешаването на проблемите в Студентски град беше да се построи отделно РПУ, занимаващо се само с този район. Вместо това обаче се оказа, че това е поредният финт към младите хора и, не само че никой не е тръгнал да изгражда такова РПУ на територията на кампуса, а строеж на полицейско управление е започнат с бързи темпове в двора на Американския колеж в София, който се намира в ж.к. „Младост”. Публикуваме дописката, получена на форума на Призив от ученик от Американския колеж, в която се разяснява случая. /

Аз уча в Американския колеж и както някои от вас сигурно знаят,  делим обща територия с школата на Министерството на вътрешните работи (МВР). Та, преди около месец в една от зелените площи, намираща се отстрани на алеята, която води от портала към самите сгради на колежа, влязоха 2 багера и започнаха да копаят. След това всичко стана доста бързо и от няколко дена изливат бетон. Оказа се, че сградата, която строят, всъщност е РПУ. Така от едната страна на алеята, която води към училището (по която всички минават поне 2 пъти дневно), е административната сграда на школата на МВР, а от другата ще има РПУ. Сами можете да стигнете до извода колко е удачно разположението на РПУ-то. Да не говорим, че изкопът беше разположен на мястото на една горичка – така се прави.

На 12 февруари 2009 г. 5 човека отидохме до декана на колежа с идеята да разлепим следните листовки на таблото със съобщения:

„Сигурно повечето от вас знаят за строежа на районното полицейско управление на територията на школата на МВР и в непосредствена близост до алеята, която води до Американския колеж в София. Считаме, че наличието на РПУ в такава близост до колежа, представлява опасност за учащите в него: наличието на районно полицейско управление значи, че ежедневно в района около Американския колеж в София ще има задържани наркопласьори, убийци и други – това застрашава живота и здравето на учениците от Американския колеж в София!
Освен това, районното полицейско управление няма да бъде построено в  Студентски град, както беше първоначалната идея, а в ж.к. Младост. Считаме, че този строеж е само опит на г-н Миков да замаже очите на хората и да симулира действие относно проблемите на Студентски град. Но строежът на районното полицейско управление носи риск за учениците на Американския колеж и ние не сме съгласни да поемем този риск в името на министър Миков.“

Деканът си нямаше и представа, че това, което се строи, е РПУ. Дори попита кой е министър Миков... Оттам ни препратиха при заместник-директорката, която пряко отговаря за въпросното табло. Отговорът, който получихме беше:


„Това е работа на полицията. В едно демократично общество трябва да вярваме, че хората ще си вършат работата. Ние не можем да застанем зад това. Няма да го сложа на таблото.”

От този отказ става ясно, че в това „демократично” общество всеки може да строи РПУ-та, където си поиска, за да замаже очите на хората и явно някои хора нямат проблем с това.


Joalbrito