Начало Раздели Ученици Ученически бунт в Пловдив

Ученически бунт в Пловдив

ПечатЕ-поща
bunt-plovdiv.jpgМакар и със закъснение пишем за това важно събитие. Ученически бунт! Яйца, домати, викове, заплахи, че няма да се върнат в класните стаи – стотици деца, подкрепени от техните родители и учители, осъществиха радикална протестна акция в края на септември 2010 г. Те се застъпиха за своята учителка по литература, уволнена неправомерно от директорката (http://news.plovdiv24.bg//195157.html) и изхвърлена по унизителен начин с помощта на охраната по време на час.

Случаят е забележителен първо с това, че ученици се застъпват за своята учителка, която освен това е била избрана за учител на 2010 г. и наградена на 24 май. Надяваме се тенденцията на преодоляване на насажданата омраза между учители и ученици да продължи; в нейно потвърждение говори и широкото ученическо участие в учителската стачка през есента на 2007 г. и протестите в 9 ФЕГ през есента на 2008 г в защита на неправомерно уволнената директорка Пенка Малинска.

Другото забележително в случая с бунта в Пловдив е готовността на учениците да стигнат до край в отстояването на своите искания. Протестът им е бил толкова мощен, че е било необходимо да се намесва полиция!

Надяваме се всичко това да е признак за израстването на едно ново поколение млади хора, които да имат смелостта и решимостта активно да отстояват своите справедливи искания.